Moje chvilka pohody

Krakov je krásný a přívětivý

Dodnes jedno z nejhezčích evropských měst, renezanční skvost, které si udrželo svou malebnou atmosféru. Krakov stojí za návštěvu v jakékoli roční době. Vždy má co nabídnout.

Má s námi společného mnohem víc, než si myslíme. První zmínka o městě pochází z roku 966, kdy tu vládl český kníže Boleslav I. Jeho vnuk Boleslav Chrabrý ho připojil k polskému státu a až do 16. století zůstalo jeho hlavním městem.

V současnosti nabízí velké množství zachovalých historických památek a je kulturním centrem celé země. Prohlídku můžete začít na kopci Wawel, kde stojí Královský hrad, sídlo polských králů a korunovační kostel i pohřebiště - Katedrála sv.

Stanislava a sv. Václava, pro Poláky posvátné místo velkého národního a historického významu. Na úpatí Wawelu návrší najdete i Dračí jámu. Pověst praví, že zde rytíř Krak usmrtil draka a podle něho pak bylo město pojmenováno.

Dochovaly se středověké domy

Staré město kdysi chránily hradby s osmi branami. Dodnes se zachovala pouze Floriánská. Hned za ní se můžete vydat po stejnojmenné, jedné z nejstarších uliček města. Froriánská ulice tu vznikla už v roce 1257, jezdila po ní také první koňská i elektrická tramvaj a dnes je na ní pěší zóna.

Na zdejších výstavních domech jsou zachovány gotické dekorace a renesanční portály. V ulici Kanovnické uvidíte domy pocházející ze středověku s pěknou renesanční a barokní fasádou, bohatě dekorovanými portály a erby.

Tudy kráčely polské dějiny

Centrem města je Krakovský rynek, od středověku dějiště mnoha historických událostí. Dominantou je Radniční věž a Mariánský kostel. Z vyšší věže kostela (přezdívané hejnalica) každou hodinu troubí tradiční melodii hejnal do všech čtyř světových stran.

Na památku pověsti, podle níž zde byl za tatarského vpádu zastřelen trubač, který troubil na poplach. Tatarský šíp tehdy prostřelil krk hejnalisty, než dokončil melodii. Na paměť této události se vždy melodie přerušuje.

Nepřehlédnutelná je tu i Sukiennice, dělící náměstí na dvě části. Jedná se o soukenický obchod z 16. století, uvnitř s dvěma řadami krámků, které nabízející šperky s jantarem, dřeváky, kožešiny a další suvenýry.

Budova má krásný strop zdobený erby polských měst. V okolí námětí je řada skvělých kavárniček, restaurací a barů, ve kterých si pochutnáte na variantách pirohů, klobás, hub či pokrmů z ryb. Vynechat byste neměli ani tradiční preclíky, jež prodávají ve stáncích na každém rohu.

Slavný film a skutečnost

Za návštěvu stojí i tradiční židovská čtvrť Kazimierz. Dodnes je jejím středobodem ulice Szeroka. Zachovány jsou četné historické objekty, jako je rituální židovskou lázeň mikve, několik synagog či starý židovský hřbitov založený v roce 1533.

V Krakově stojí i bývalá továrna Oskara Schindlera, známá z filmu Schindlerův seznam. Tento Němec v ní za druhé světové války zachránil zde přes 1000 lidí z židovského ghetta před jistou smrtí. Z továrny je nyní muzeum připomínající tuto temnou historii.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden