Můj čas na kafíčko
Královna smíchu už skoro pořád jen pláče! Smrt jí bere přátele!
Královna smíchu už skoro pořád jen pláče!  Smrt jí bere přátele!

Královnu komedií drtí smutek. Opouští ji jeden kamarád za druhým. Nemá s kým zavzpomínat na mládí. Co mohou udělat deprese s jejím zdravím?

Jednu z našich nejlepších hereček, Jiřinu Bohdalovou (88), nesužují nemoci, ale hluboký žal. Ze staré party hereckých přátel už zůstala sama. Žena se vzácným smyslem pro humor se cítí osamělá a opuštěná. Je až neuvěřitelné, jakou má herečka Jiřina Bohdalová (88) vitalitu.

O dvacet let mladší kolegové toho nestíhají tolik jako ona. Ve věku, kdy se normální smrtelník ráno sotva zvedne z postele a odšourá se pro nějaký ten rohlík, ona objíždí obchody s luxusními kabelkami za desítky tisíc svým krásným autem SUV. Policistům, kteří se pokusí ji pokutovat za parkování na chodníku, s úspěchem nabídne selfíčko a podpis. Ochotně, ráda a s chutí si zahraje ve filmech i inscenacích. Naposledy zazářila v drsném televizním thrilleru Keř s Kryštofem Hádkem (37). A už prý vyjednává, že by si zahrála v dobovém filmu o Alexandru Dubčekovi.

Jediná žijící legenda předválečného filmu

Kde se to v ní bere, taková energie? Vždyť ona natáčela svou první roli už v roce 1939, jako dítě, ve filmu Madla zpívá Evropě! Nikdo z žijících herců se nemůže takovou historií pochlubit.
V pohodě si nedávno střihla úlohu porotce v televizní soutěži Česko Slovensko má talent, když zastínila jak všechny účinkující, tak vtipné porotce včetně Jakuba Prachaře (36), který ji do pořadu pozval. Diváci smíchy „šli do kolen“. Finanční nouze ji do práce nenutí, soudě nejen podle těch kabelek. Ale ona prostě musí. Jejím spolehlivým pravidelným příjmem, takovou doživotní rentou, je její kutilský televizní pořad Hobby naší doby. Jiřina je v něm spíkrem, ale příliš jí to, na rozdíl od hraní, nejde. Naštěstí její hosté jsou většinou už léty prověření profesionálové.

Dostává slušnou rentu

Herečce tak každý týden z honorářové účtárny ČT přijde příjemných 80 tisíc. Krát 42 dílů za rok, to máme skoro tři a půl milionu korun ročně. Z toho už se dá žít! Většina dílů se také točí u ní na chatě na Kokořínsku a sponzoři už počítají s tím, že sekačky, drtiče, traktůrky, hnojiva a další rekvizity jsou vlastně takovým dárkem pro paní hostitelku. Zlomyslníci říkají, že tento její pořad je nezrušitelný.

Vždycky se musela pořádně ohánět

I kdyby prý Jiřinka přišla o hlas, tak jí budou buď dabovat, nebo titulkovat. Zlé jazyky tvrdí, že tahle shánčlivost je herečce vlastní. Ale kde k ní přišla? Měla totiž dost těžké mládí. Když ještě na škole otěhotněla a manžel musel na vojnu, a jejího tatínka odbojáře sebrala státní bezpečnost, StB, a odsoudili ho na patnáct let vězení. Pak se narodila malá Simonka Stašová (64) a Jiřina se měla co ohánět. Musela šetřit každou korunu, stala se na čas učitelkou. Druhé takové období bylo po roce 1968, když zakázali řadu filmů, ve kterých hrála. Např. vynikající Ucho s tehdejším manželem Radkem Brzobohatým (†79). Nějaký čas pak pro ni byl svět filmu uzavřen, než ji zachránil nový fenomén, televize.

Nechala se nachytat

Velkou trhlinu Jiřinčině syslování majetku udělal případ s falešnými obrazy. Herečka se snažila vydělané peníze investovat do umění. Nechala se ale zmást bankovním ú ředníkem, který jí tvrdil, že banka prodává obrazy známých malířů ze svých rezerv. Bohdalová se domnívala, že takové obrazy jsou prověřené znalci a proto s nákupem neváhala. Koupila obraz Emila Filly (†71) Zátiší s dýmkou a hrozny skoro za dva miliony. Vzhledem k tomu, že zátiší tohoto malíře se draží za 3 až 19 milionů, herečka by získala obraz lacino. Jenže šlo o padělek. Jiřina se sice dočkala zadostiučinění, soud podvodníky poslal do vězení, jenže dostat z nich ty miliony bude běh na dlouhou trať. Také poškozených, kteří si od povedeného párečku koupili „zaručené originály“ bylo víc a tak není jisté, jestli se herečka někdy ke svým „milionům ještě dostane. Hlavně toho času už moc není, což sama herečka moc dobře ví.

Zůstala už skoro sama

Že není nejmladší, jí nepřipomínají ani choroby (na celoživotní silnou kuřačku, je skoro Jura) ani vzhled (vypadá pořád skvěle). Jen stromy v jejím lese padají čím dál tím víc. Zemřeli už snad všichni její nejbližší kamarádi. Zbyla jí jen o kousek mladší zpěvačka Eva Pilarová (80), se kterou se dokáže hodiny bavit o jídle a o vaření. Odešel i její velký přítel, režisér Václav Vorlíček (†88), kterému statečně přednesla smuteční proslov na posledním rozloučení. Nedávno, jak je známo, ji zarmoutila také smrt Karla Gotta (†80), ke kterému měla celý život velmi blízko.

Chtěla si vzít Gotta?

Dokonce tak blízko, že Karlova maminka si moc přála, aby se oženil právě s Jiřinou Bohdalovou. Té se ale původně jako chlap vůbec nelíbil. „Jako mladíček nebyl nic moc, ale jakmile začal jít do věku, začal být můj typ,“ přiznala později herečka a objasnila i to, proč nakonec k veselce nedošlo. „Protože se nechtěl ženit,“ nepřipouští si zásadně- Jiřinka jinou možnost. Ostatně na své chalupě měla dlouhou dobu vystavenou společnou fotku s Mistrem, na níž bylo věnování pro její dceru Simonu: „Simonce budoucí táta Karel Gott,“ stojí tam. A dodnes visí u ní doma v pražské Hostivaři Karlem vlastnoručně namalovaný obraz. A co myslíte, že na něm je? Svatba jeho a Jiřiny!

Neúmyslný trapas

Také na rozloučení s jejím nejlepším přítelem Karlem Gottem se ujala nelehkého úkolu a přečetla v chrámu sv. Víta při zádušní mši velmi dojemnou smuteční řeč, která nesla brilantní rukopis jejího dvorního autora, Karla Šípa (74). Dojemný proslov pokazilo, že zapomněla při výčtu Karlových dětí na dvě starší dcery, což si odnesla od médií i od dcery Dominiky Gottové (46), která jí to pak vyčetla.

Na obranu Jiřiny ale přiznejme, že zaprvé už je to přece jen starší paní, za druhé byla pod uklidňujícími prášky, za třetí že byla v pořádném stresu ze smutku. A za čtvrté, kdoví, jestli jí to tam vlastně Šíp napsal.

Její vánoční specialita? Vzteklý dort

Jiřina dodržuje svůj každoroční vánoční rituál. „Chci si vychutnat tu atmosféru. Zajít na Kampu, navštívit betlém v Loretě a dát si svařené víno na Staroměstském náměstí.“ Je skvělá kuchařka a její umění se projeví právě na Vánoce. Vánočka a štrúdl, které peče, jsou už legendou. Jaké peče cukroví? „Začínám třemi druhy, pak podle času přidávám další,“ svěřila se. Ten základní trojboj jsou linecká kolečka, vanilkové rohlíčky a Masarykovo vánoční cukroví. Ale recept na ten největší zázrak prý nikdy nikomu neprozradí. Doma tomu říkají -Vzteklý dort. Její dcera Simona vysvětluje, jak vznikl tento podivný název. „Miluju mámin Vzteklý dort – upečené bílky a pařížská šlehačka. Máma to nemůže dostat z pečicího papíru, tak se u toho vzteká, a tím pádem Vzteklý dort. Ten je hned pryč. Každý z nás si chodí do spižírny ukrajovat a večer tam už nic není.“ Jiřina dort připravuje jen při zvláštních příležitostech, ovšem dostat z ní postup a další ingredience je nemožné. Recept nezná ani dcera, je ale jediná, která ho jednou získá. „Napíšu ho Simoně do závěti,“ nechce „Bohdalka“ vyzradit tajemství své speciality.

.

reklama
Související články
Na první pohled to u nich vypadá jako láska z pohádky. Ale když si herečka Sara Sandeva (27) přivedla domů Jakuba Prachaře (41) ze seriálu Dvojka na zabití, křižovali se úplně všichni. Rozvedený čtyřicátník s dítětem, kterého média propírají kvůli bouřlivému rozvodu s Agátou Hanychovou (39). Řešil se majetek, dítě i nevěry. „Sarinko, to stejně nevydrží, viď? Jen teď je to hezký,“ ptala se Sandevy […]
Její účast ve StarDance může být velmi krátká. Lucie Vondráčková (44) přiznala, že se bojí. Povídá se, že je v ohrožení celá její kariéra. Za všechno může seriál Ulice! Diváci se s ní nebudou mazat a pošlou ji z taneční soutěže StarDance domů hned v prvním kole. S takovým scénářem podle všeho Lucie Vondráčková (44) částečně počítá. V seriálu Ulice […]
Jeden zdravotní problém za druhým. Vše způsobené faktem, že Dara Rolins (51) tvrdošíjně bojuje proti stárnutí, a možná tak přehlíží hranice toho, co je ještě schopna pro svou krásu podstoupit. Proč to všechno dělá? Říká se, že chce zůstat mladá a krásná hlavně proto, aby ji neopustil partner Pavel Nedvěd (52). Udržet si fotbalistu bude […]
Už si myslela, že si snad ani nikoho nenajde. Dva roky po rozchodu s manželem Jaroslavem Vítem (47) a jen pár měsíců po oficiálním rozvodu ale krásná moderátorka Iveta Lutovská (41) vykřičela do světa, že je konečně zase zamilovaná! „To je můj Vojta,“ tetelila se blahem na přehlídce v Brně. A nutno dodat, že modrooký […]
reklama
V premium článcích najdete to nejlepší z našich časopisů
Pondělí Běžte svému štěstí naproti
Středa Časopis, který vás naladí do pohody
Středa Týdeník o všem, co hvězdy tají
Čtvrtek To nejlepší, co si ke kávě můžete dát
Čtvrtek Konečně časopis, se kterým vyhrajete
Časopis se kterým minulost nestárne
Nezapomenutelné a milované hvězdy
Můj čas na kafíčko speciál
Extra porce příběhů ze světa slavných
Časopis, který ženám rozumí
Naše časopisy si můžete také výhodně předplatit!
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama

O nás

Jedinečný web, který Vám přináší aktuální zprávy ze světa slavných osobností. Můžete poznat skutečné životy populárních herců, zpěváků či jiných známých celebrit. Odhalit strhující životní story slavných hvězd, jejich lásky, prohry, vítězství, spalující vášně, bolestné rozchody, i usmíření a osudové vzestupy i pády těch největších českých i světových legend.

Vaše redakce

Copyright © RF-Hobby.cz
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz