Můj kousek štěstí

Královská svíce pročistí plíce

Pro svůj impozantní vzhled si vysloužila divizna i další lidová pojmenování, jako je třeba Pochodňová květina. Její čas ke sběru je právě nyní – v červnu a červenci. Každý kvítek kvete pouze jediný den.


Večer je to poupě, přes noc se otevře, dopoledne nádherně rozkvete a odpoledne se začne scvrkávat. Druhý den už odpadne. Proto se sbírají květy okolo poledne a hned se na slunci suší. Musí vyschnout rychle, jen tak si uchovají barvu a léčivou sílu.


V čistém prostředí lze sbírat i opadané květy. Divizna byla ve starověku opředena pověrami, ale již tehdy se používala na průdušky a plíce. Uvolňuje hleny, čistí průdušky při chrapotu, pomáhá při zánětu průdušek a hrtanu a zmírňuje dráždění horních cest dýchacích. Tvoří významnou složku čajových směsí proti kašli.


Nikomu neublíží


Divizna však má i jiné léčivé účinky. Velké čerstvé listy můžeme používat jako obklad při revmatických a svalových bolestech, na obtížně se hojící rány, na opuchliny a vředy, podobně jako devětsil. Na zahleněný nos se doporučuje šňupání prášku ze sušených květů. Silný odvar se používá jako kloktadlo. Rostlina je neškodná a může se používat dlouhodobě. 

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden