Moje šťastná hvězda

Krása a zdraví ukryté v jahodách

Síla ovoce

Čerstvě natrhané zralé jahody jsou skutečný poklad. Báječně chutnají, obsahují cenné živiny a jen minimum kalorií. Jejich konzumace prospívá postavě, tělu i pokožce.

Na dopolední svačinku jsou přímo ideální. V jahodách se nachází kyselina ellagová, která zneškodňuje syntetické i přirozeně se vyskytující karcinogeny a brání jim přeměnit zdravé buňky v nádorové.Obsažený vitamin C působí v těle jako silný antioxidant a snižuje špatný (LDL) cholesterol, který napomáhá vzniku aterosklerózy. V jahodách se vyskytuje také hodně vlákniny, která je nezbytná pro správnou činnost střev. Jahody lze ale používat i zevně – k péči o pokožku nebo o zuby.

Pleťové masky

Základní jahodovou pleťovou masku vyrobíte z 8 středně velkých jahod a 3 polévkových lžic medu. Stačí je rozmačkat v misce a pořádně promíchat s medem. Masku naneste na očištěný obličej a nechte působit asi 15 minut.

Potom tvář opláchněte vlažnou vodou, osušte a namažte svým oblíbeným krémem. Máte-li suchou pleť, přidejte do směsi ještě lžíci mandlového, jojobového nebo sezamového oleje (ten výborně zabírá i proti vráskám).

Můžete přikápnout i trochu citronové šťávy. Pokud je pleť povadlá a unavená, k rozmačkaným jahodám vmíchejte 2 polévkové lžíce medu a polovinu lžíce plnotučného bílého jogurtu. Masku nechte účinkovat 10 minut a potom ji smyjte teplou vodou.

Hloubková očista

Chcete své pleti dopřát opravdu důkladnou péči? Do ušlehaného bílku vmíchejte 3 lžíce jahodové šťávy, 1 lžičku mléka a špetku jedlé sody. Směs naneste na  obličej, krk a dekolt. Na zanícené póry nebo černé tečky jsou nejlepší samotné, vidličkou rozmělněné plody. Jahodovou kašičkou potřete problematické partie a po 15 minutách smyjte vlažnou minerálkou.

Maska působí jako výživa i peeling.

Vyživující lázeň

Rozmačkejte asi 250 gramů jahod a šťávu, kterou získáte, přidejte vany. Ve vodě odpočívejte přibližně čtvrt hodinky. Po koupeli bude vaše pokožka krásně vláčná, hebká a pružná. A samozřejmě i nádherně voňavá.

Jahodovou směsí můžete ošetřit i vysušené ruce. Rozmačkejte 5 jahod, smíchejte je se 3 lžícemi smetanového tvarohu a 1 lžičkou olivového oleje a tuto směs rozetřete na ruce. Po 20 minutách ji opláchněte a ruce si namažte krémem.

Aby byl účinek lepší, přes ruce si natáhněte bavlněné rukavice a zábal nechte působit přes noc.

Jahodový peeling

V tomto období už po ránu nazouváme jen lehké sandálky nebo lodičky bez paty. A právě na patách nás často trápí silná vrstva hrubé kůže, která v letních střevíčkách nedělá zrovna ten nejlepší dojem.

Použijte jahodový peeling. Nohy si nejdřív důkladně namočte, paty ošetřete pemzou a následně si celá chodidla potřete směsí rozmačkaných jahod, hrubozrnné soli a 2 lžic olivového oleje. Nechte působit a potom omyjte vlažnou vodou. Stejný postup můžete vyzkoušet i při drsné pokožce na kolenou nebo na loktech.

Bělicí zubní pasta

Jahodami si bělily zuby už naše babičky. Jednu až dvě umyté jahody rozmačkejte v misce na kašičku a přidejte půl čajové lžičky jedlé sody. Dobře promíchejte, vzniklou směs naberte zubním kartáčkem a několik minut si s ní čistěte zuby.

Dobře vypláchněte ústa a zuby si ještě jednou vyčistěte klasickou zubní pastou. Nakonec použijte zubní nit, aby se vám zrníčka nezachytila v mezizubních prostorech. Opakujte dvakrát do měsíce.

Jahodami si bělily zuby už naše babičky.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
Štítky:

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden