Moje sladké tajemství

Křečové žíly nesluší

Může za ně vysoký tlak, nadváha, ale i teplé počasí.

Křečové žíly neboli varixy dolních končetin se týkají jak mužů, tak žen. Tento problém může vést až k trombóze. Nezanedbejte prevenci a o žíly se starejte už teď!

Vysoký tlak, málo pohybu, ale i těhotenství může vést ke vzniku varixů – křečových žil. Projevují se jako fialové či modré žilky nebo metličky pod kůží. Někdy bolí i při jemném doteku.

Zhoršují se během teplého počasí nebo při menstruaci. Někdy se dají křečové žíly jen nahmatat, jindy můžou být úplně schované. Typickým příznakem je tupá bolest v nohou, pocity tepla nebo pálení.

Prevence je důležitá

Pokud se bojíte, že jednou budete mít nohy plné křečáků, nebo víte, že se u vás v rodině objevují, nejlépe uděláte, když už teď budete nožky procvičovat. Nejsou cviky jako cviky, do posilovny určitě nemusíte, ba naopak. Stačí si jít občas zaplavat nebo se projet na kole.

Vyhněte se dávání nohy přes nohu, překřížené nohy totiž zabraňují správnému proudění krve z končetin. Dámy, vystřídejte vysoké podpatky za sandálky a hormonální koncepci za tělísko.

Když budete relaxovat u televize nebo si budete číst knihu, nohy si podložte alespoň na deset minut a krouživými pohyby podpořte cirkulaci krve v žilách. Stejného účinku docílíte i sprchou se střídavě teplou a studenou vodou. Končit ale musíte vždy tou studenou.

Dietkou ke zdravým nohám.

Co dělat, když už křečáky máte?

Při začínajících křečových žilách bychom měly nosit stahovací punčochy, pravidelně se hýbat a nohy procvičovat. Pokud by ani to nezabíralo, zajděte si do lékárny pro léky na pomoc s varixy.

Pro rychlou úlevu se užívají masti, gely a výživové doplňky s rostlinnými výtažky a vitaminy. Vyplatí se i užívat vyšší dávky vitaminu C a léky působící přímo na žilní stěnu, na její zpevnění.

Babské rady

Začněte používat důležitý antioxidant rutin, jemuž se mimo jiné připisuje význam v prevenci krevních sraženin. Rutin navíc posiluje kapiláry, a hraje tak velkou roli při hojení křečových žil. Najdeme ho například v pohance, jablkách, černém rybízu, zeleném čaji a citrusových plodech.

Nepříjemné projevy varixů můžeme zmírnit také vnějšími zábaly. Na zanícená místa naneseme tvaroh, obalíme plátnem a převážeme. Necháme působit přes noc. Tišící účinky má rovněž zábal ze zelných listů.

Aby byly měkké a hebké, spaříme je ve vodě a následně je přejedeme horkou žehličkou. Postiženou nohu můžete zabalit i do hadříků namočených v odvaru z měsíčku lékařského. Doporučuje se také jemná masáž s použitím olivového oleje.

Střídání teploty vody výrazně pomáhá.

Lékařská pomoc

Pokud vám cvičení ani doplňky stravy nepomáhají, měla byste navštívit lékaře. Dlouhodobě neřešené křečové žíly mohou zvýšit riziko vzniku žilních bércových vředů.

Navíc tkáně nohou mají při hromadění krve sníženou životaschopnost a mnohem pomaleji se hojí, i malé oděrky tak často mohou vést ke vzniku mokvajících a zapáchajících vředů. Vhodné je i vyšetření v cévní ambulanci, případně sonografické vyšetření průchodnosti cév.

Léčba křečových žil

Léčby jsou různé. Například sklerotizace. Při ní lékař napichuje žilky speciálním roztokem, který je chemicky zničí. Žíla se po několika týdnech v tělě vstřebá. Zákrok bývá rychlý, málo bolestivý a cenově nenáročný. Po sklerotizaci je potřeba nosit kompresní punčochy 1–3 týdny. Pak tu máme metodu venaseal.

Patří mezi nejmodernější trvalé způsoby léčby křečových žil. Při této metodě dochází k uzavírání žil pomocí speciálního lepidla. Tato metoda je vhodná pro všechny typy obtíží s křečovými žilami. Je bezbolestná, není potřeba anestezie ani následná komprese pomocí punčoch a omezení běžných aktivit.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden