Moje sladké tajemství

Křehký citronový koláč

Citronová náplň koláče je tak jemná a lahodná, že úplně zapomenete na to, že mlsáte. Pokud dáváte přednost kyselejší chuti, vynechejte zdobení sněhem.

Suroviny
Na korpus:


  • 140 g másla

  • 2 žloutky

  • 70 g cukru moučky

  • trocha vanilky

  • špetka soli

  • 210 g hladké mouky

  • kůra z 1 citronu nebo limetky


Na krém:

  • 250 g cukru krupice

  • 4 velká vejce

  • kůra z 3–4 citronů

  • 125 ml čerstvě vymačkané šťávy citronu

  • sůl

  • 110 g másla


Krok za krokem:
1. Změklé máslo, žloutky, cukr, vanilku, sůl a citrusovou kůru utřeme do kypré pěny. Do ní zapracujeme mouku. Rychle prohněteme a těsto zabalené ve fólii dáme přibližně na půl hodiny do ledničky.

2. Koláč vyndáme a mezi dvěma fóliemi rozválíme na výšku asi půl centimetru. Jednu fólii odstraníme a pomocí druhé překlopíme těsto do kulaté koláčové formy o průměru 25–27 cm. Domačkáme ho do krajů a přebytky odstraníme.

3. Na korpus dáme předem zmačkaný pečicí papír (lépe se s ním pracuje) a nasypeme na něj fazole, aby dno zůstalo rovné a nevyběhlo. V horkovzdušné troubě ho pečeme při 170 °C asi 15 minut.

Pak z něj odstraníme papír se zátěží a vrátíme ho na 8–10 minut do trouby, aby se ještě zpevnil. Necháme ho vystydnout a vyndáme z formy.

4. Krém: Cukr prošleháme v míse s vejci, s citronovou šťávou a kůrou a se špetkou soli. Pak vše zahříváme na 70 °C, až hmota začne mít konzistenci řidšího pudinku (poznáme to také, když prstem přejedeme po vařečce a jím vytvořená stopa se znovu neslije). Nesmí se vařit!

5. Odstavíme a přes cedník vylijeme krém z rendlíku, ve kterém jsme ho vařili, do mísy, aby se varný proces zastavil a také abychom se zbavili případných žmolků.

6. Do krému vmícháme na kostičky pokrájené máslo a vylijeme ho do vystydlého korpusu. Koláč dáme důkladně vychladit (ideálně až 48 hodin). Nahoru se před podáváním často dává i šlehaný sníh s cukrem a krátce se zapeče (nebo ožehne cukrářskou pistolí).

Jak dezert ještě vylepšit

Ozdobte ho sněhovou čepicí:

Ušleháme 3 bílky s pár zrnky soli na dvojnásobný objem, pak postupně přidáváme asi 3 lžíce krupicového cukru, stále šleháme, až se budou dělat měkké špičky, nakonec zašleháme 3 lžíce cukru moučkového a 1 lžičku škrobu.

Pak můžeme podle svých představ koláč ozdobit. Opálíme zlehka flambovací pistolí nebo koláč vložíme na pár vteřin do trouby pod gril.

Aby bylo těsto perfektní:

Vypracované těsto je vždy lepší nechat chvilku odpočívat v lednici, aby se s ním lépe pracovalo. Z pečicího papíru vystřihneme kruh
o 2 cm větší než dno koláčové formy a vyválíme těsto dokulata přesně na rozměr papíru.

Pečicí papír i s těstem přesuneme do formy, uhladíme, případné přesahující kousky odkrojíme a propíchneme těsto na několika místech vidličkou, aby se při pečení nevzdouvalo. Formu s těstem uložíme alespoň na hodinu do chladu.

Přidejte kandovaný citron

Koláč je možné podávat s plátky kandovaného citronu. V hrnci smícháme jeden díl cukru, jeden díl vody, do roztoku vložíme plátky citronu a vaříme na mírném ohni 30–40 minut.

Plátky citronu poté necháme vystydnout, okapat a můžeme jimi zdobit koláč. Vzniklým citronovým sirupem můžeme také potřít povrch koláče.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden