Křehký koláč s jablky

Suroviny:  100 g hladké mouky  80 g mouky pšeničné celozrnné  1 a ½ lžičky cukru krupice  ½ lžičky skořice, soli  100 g másla  120 ml studené vody  1 vejce  1 lžíce cukru třinového Na náplň:  10 g rozpuštěného másla  2 lžíce javorového sirupu  1 lžička vanilkového aroma a skořice  4 jablka  ½ lžičky sušeného zázvoru  50 g lískový ořechů Postup:  Mouku, cukr, skořici a sůl promícháme.

Přidáme máslo a umícháme těsto. Pomalu přiléváme vodu, dokud směs nebude vláčná. Těsto přesuneme do lednice a necháme půl hodiny odpočívat.  Předehřejeme troubu na 180 °C. Vyválíme tenké těsto a pomocí válečku ho přeneseme na plech vyložený pečicím papírem.

 Smícháme rozpuštěné máslo, javorový sirup a vanilkové aroma. Jablka rozpůlíme, odstraníme jádřince a nakrájíme na tenké plátky. Pět centimetrů od okraje těsta vyskládáme jablka do kruhu. Přidáváme další plátky, dokud nezaplníme celou plochu.

Smícháme skořici, sušený zázvor a ořechy. Nasypeme na jablka a zalijeme směsí z másla.  Přehneme okraje těsta přes náplň, dokud nevznikne uzavřený kruh. Okraje potřeme rozšlehaným vajíčkem, celý koláč posypeme třtinovým cukrem a pečeme 45 minut.

reklama

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden

reklama