Moje sladké tajemství

Krémová kuřecí polévka s kukuřicí

Podzim se už hlásí o slovo. Koruny stromů opět hrají všemi barvami a sychravé počasí dává najevo, že léto už je dávno pryč. Ale i tohle období je možné si zpříjemnit a zahřát se například s poctivým vývarem. V čem spočívá kouzlo dobrého vývaru a polévky jako takové? Je to velmi jednoduché.

Základem jsou vždy čerstvé a kvalitní potraviny, které utváří ve výsledku ten správný pokrm, který dodá tělu sílu a energii. Z dobrého vývaru můžete připravit například lahodnou krémovou kuřecí polévku s kukuřicí, a to za pouhých 45 minut.

Ingredience na 4 porce:
200 g Kuřecích řízků prsních bez kosti od Drůbežářského závodu Klatovy
1 litr kuřecího vývaru
200 ml smetany
Máslo
1 cibule
1 stroužek česneku
2 menší sladké mrkve
Kukuřice z nálevu
2 až 3 uvařené brambory
Hladká mouka
Sůl, pepř a bylinky (petrželka, libeček nebo tymián)

Postup:
Kuřecí maso si nejprve uvaříme do měkka. Cibuli s česnekem nakrájíme nadrobno a na másle ve větším hrnci zlehka opečeme. Zaprášíme hladkou moukou a orestujeme kvůli zahuštění.

Přidáme vývar a zhruba 15 minut vaříme, občas zamícháme a přidáme smetanu.

Zmírníme plamen a ještě 5 minut necháme vařit. Polévku odstavíme, rozmixujeme ji, přecedíme a dochutíme solí a pepřem. Uvařené maso nakrájíme na menší kousky a dáme do připravené polévky.

Mrkev a brambory nakrájíme na kostičky. Nejprve začneme na pánvi restovat mrkev, která potřebuje více času, pak postupně přidáme kukuřici a na závěr brambory. Takto měkkou, ale zároveň křupavou směs lehce osolíme, rozdělíme ji do talířů, zalijeme hotovou polévkou a přidáme oblíbené bylinky.

Jak na vývar?
Vývar je pokrm, který opravdu vyžaduje svůj čas. Proto zkuste před přípravou polévky v předehřáté troubě kuřecí kousky přibližně 25 minut opékat dozlatova. Díky tomu bude mít vývar krásně zlatou barvu a opečené kousky zeleniny na másle před přidáním do polévky zlepší samotnou chuť polévky.


Zeleninu spolu s opečeným či syrovým masem a kořením vložte do hrnce, zalijte studenou vodou, přiveďte k varu a nechte jen slabě probublávat.

Vývar by se měl velmi pomalu vařit, minimálně dvě hodiny, a pokud se na povrchu utvoří pěna, odstraňte ji. V průběhu „táhnutí“ můžete postupně dolévat vodu. Po 2 hodinách, ale ideálně až po 4 hodinách je vývar hotový. Jednoduše ho sceďte, a pokud ho chcete čistší, můžete jej přecedit přes plátýnko a po vychladnutí sebrat usazený tuk.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden