Krémová polévka z čerstvého chřestu

Suroviny:

10–12 výhonků čerstvého bílého chřestu
1 jarní cibulka, nejlépe s natí, najemno nakrájená
1 lžíce másla na zahuštění
1,5 l vývaru, nejlépe drůbežího
sůl a pepř na dochucení
100 ml smetany na zjemnění
muškátový oříšek
pažitka nebo zelená petrželka na ozdobu

Postup:

Chřest očistěte a odkrojte dřevnaté konce. Nakrájejte ho na kousky. Do hrnce nalijte studený vývar. Přiveďte k varu, vložte chřest spolu s nasekanou jarní cibulkou a povařte asi 20 minut nebo dokud nebude chřest úplně měkký.

Vyjměte několik kousků a dejte si je stranou. Použijete je nakonec jako ozdobu. Polévku rozmixujte (můžete použít ponorný mixér), dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem a zjemněte smetanou. Lžíci chladného másla rozkrájejte na kousky a ty vložte do polévky a rozmíchejte. Zjemní ji a zahustí. Pak už ji nevařte!

Chřest, který jste si odložili stranou na ozdobu, nahrubo nasekejte a vložte do horké polévky. Podávejte s křupavým čerstvým pečivem nebo krutony.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
reklama

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden