Krémová polévka ze sušených hub

Když náhodou nemáte houby sušené, klidně můžete použít i zamražené. I tak bude polévka výtečná.


Suroviny:


500 g sušených či rozmražených hub


3 velké brambory


2 cibule


3 lžíce másla na restování


3 lžíce másla na jíšku


hrnek hladké mouky


1 smetana ke šlehání


hrst čerstvého či sušeného kopru


kmín


sůl a pepř


Postup:


V hrnci si rozpusťte máslo a přidejte na kostičky nakrájenou cibuli. Jakmile zesklovatí, přidejte k ní houby, část si nechte na dozdobení.


Houby osolte, opepřete a přidejte k nim ještě kousek másla. Duste, dokud houby nebudou úplně měkké.


Pak přidejte na kostičky nakrájené brambory a kmín a vše zalijte litrem a půl vody. Přiveďte k varu.


Mezitím si připravte jíšku. Na másle si za stálého míchání zpěňte hladkou mouku. Pak jíšku na dvě minuty odstavte a nakonec zalijte 2 dcl studené vody.


Jíškou polévku po částech zahustěte. Musíte ji ale neustále míchat, aby se vám jíška v polévce nesrazila. Ještě povařte zhruba patnáct až dvacet minut. Občas promíchejte.


Nakonec polévku z plotny odstavte a dobře ji rozmixujte. Přidejte k ní smetanu a ještě jednou ji důkladně promíchejte. Podle chuti pak polévku dosolte a dopepřete. Nakonec ji dozdobte  koprem a zbytkem pokrájených hub.



Náš tip


Houby výtečně chutnají v kombinaci s kari kořením. Přidáte-li do polévky jednu lžičku kari směsi, dostane žlutou barvu a ještě lepší chuť.

reklama
reklama