Krémové houbové rizoto

Jeho lahodnou chuť si určitě oblíbí celá rodina a nebude to rozhodně naposledy, co si jej doma připravíte. A přitom stačí použít pár ingrediencí. Je to opravdu moc jednoduché.


Ingredience:


400–500 g lesních hub/žampionů


250 ml 12% smetany


30 g sádla


máslo


1 ks větší cibule 


500 g rýže


500 g kuřecích prsou


mletý kmín


sůl


mletý pepř


kousek másla


kuřecí vývar


30 g parmazánu


čerstvá petrželka


Postup:


Jednu větší cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Houby, ideálně čerstvě nasbírané z lesa anebo případně žampiony, očistěte a nakrájejte na plátky nebo na kostičky. Je to zcela na vás.


Do většího hrnce dejte rozehřát asi 30 g sádla, případně oleje, na kterém lehce, zhruba 3 minuty, osmahněte cibulku dozlatova. 


K  nakrájené cibuli přidejte houby. Opepřete, okmínujte, osolte a duste, do té doby, dokud houby trochu nezměknou.


Přilijte trochu silného kuřecího vývaru, nakonec přidejte smetanu, nechte chvíli provařit a odstavte.


Na druhé pánvi osmahněte na troše másla kuřecí kostičky, jakmile jsou hotové (povrch se zbarví do zlatova), přidejte je k houbovému základu. Mezitím si uvařte rýži v osolené vodě.


Na konci by měla rýže správně zůstat takzvaně na skus. Hotovou rýži smíchejte s houbovým základem a je hotovo. Nakonec můžete do houbového rizota vmíchat kousek másla na zjemnění.


Podávejte na talířích ideálně posypané parmezánem a čerstvou petrželkou.


Tip redakce


Kopečky rizota naservírujete na talíře nejlépe studenou vodu vypláchnutou hlubokou lžící nebo naběračkou. Díky tomu si udrží hezký tvar.

reklama

Komentáře