Moje šťastná hvězda

Krémové houbové rizoto

Jeho lahodnou chuť si určitě oblíbí celá rodina a nebude to rozhodně naposledy, co si jej doma připravíte. A přitom stačí použít pár ingrediencí. Je to opravdu moc jednoduché.


Ingredience:


400–500 g lesních hub/žampionů


250 ml 12% smetany


30 g sádla


máslo


1 ks větší cibule 


500 g rýže


500 g kuřecích prsou


mletý kmín


sůl


mletý pepř


kousek másla


kuřecí vývar


30 g parmazánu


čerstvá petrželka


Postup:


Jednu větší cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Houby, ideálně čerstvě nasbírané z lesa anebo případně žampiony, očistěte a nakrájejte na plátky nebo na kostičky. Je to zcela na vás.


Do většího hrnce dejte rozehřát asi 30 g sádla, případně oleje, na kterém lehce, zhruba 3 minuty, osmahněte cibulku dozlatova. 


K  nakrájené cibuli přidejte houby. Opepřete, okmínujte, osolte a duste, do té doby, dokud houby trochu nezměknou.


Přilijte trochu silného kuřecího vývaru, nakonec přidejte smetanu, nechte chvíli provařit a odstavte.


Na druhé pánvi osmahněte na troše másla kuřecí kostičky, jakmile jsou hotové (povrch se zbarví do zlatova), přidejte je k houbovému základu. Mezitím si uvařte rýži v osolené vodě.


Na konci by měla rýže správně zůstat takzvaně na skus. Hotovou rýži smíchejte s houbovým základem a je hotovo. Nakonec můžete do houbového rizota vmíchat kousek másla na zjemnění.


Podávejte na talířích ideálně posypané parmezánem a čerstvou petrželkou.


Tip redakce


Kopečky rizota naservírujete na talíře nejlépe studenou vodu vypláchnutou hlubokou lžící nebo naběračkou. Díky tomu si udrží hezký tvar.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden