
Jasmínová rýže se báječně skloubí s nasekanou šalvějí a jemnou chutí dýně.
Suroviny na 4 porce
- 300 g dýně Hokaido - 1 cibule - 1 l zeleninového vývaru - 2 lžíce slunečnicového oleje - 300 g jasmínové rýže - 200 ml bílého suchého vína - 60 g másla - sůl, mletý černý pepř - 2 lžíce olivového oleje - 12 lístků šalvěje - 100 g strouhaného parmezánu
Postup
1 Očištěnou a semínek zbavenou dýni nakrájejte na malé kousky, cibuli oloupejte a nakrájejte na kostičky, zeleninový vývar zahřejte k varu.
2 Na rozpáleném slunečnicovém oleji orestujte v hrnci cibuli, přisypte rýži a společně restujte asi 3 minuty. Pak přilijte bílé víno a míchejte, dokud se víno částečně neodpaří a nevsákne do rýže.
3 Postupně přilijte třetinu horkého zeleninového vývaru a za stálého míchání ho nechte vsáknout.
Přidejte nakrájenou dýni, přilijte zbytek vývaru a vařte, dokud nebude rýže měkká a rizoto krémové.
4 Do hotového rizota přimíchejte máslo, ochuťte solí a pepřem.
5 V malé pánvičce na olivovém oleji zprudka osmahněte lístky šalvěje.
6 Jednotlivé porce rizota ozdobte šalvějí a posypejte strouhaným parmezánem.