Můj čas na kafíčko

Krémový dort s hruškami

Suroviny:

230 g mouky

75 g moučkového cukru

špetka soli

115 g studeného másla nakrájeného na kostičky

1 žloutek, 1–3 lžíce ledové vody

5–7 malých hrušek

1,5 litru vody

350 g cukru

1 citron

Na krém:

175 g másla

225 g cukru

175 g mletých mandlí

2 lžíce mouky

1 lžíce kukuřičného škrobu

4 vejce

1 polévková lžíce mandlového likéru

75 ml smetany 30%

Hrušky používejte dostatečně tvrdé.

Postup:

Mouku smíchejte se solí a moučkovým cukrem. Přidejte nastrouhané máslo, žloutek, je-li třeba, několik lžic studené vody a rychle hněťte, dokud se z hmoty nevytvoří koule. Dejte na 30 minut do lednice.

Předehřejte troubu na 170 °C. Křehké pečivo vyndejte z lednice a vyválejte natenko. Vložte do formy na dort vymazané a vysypané moukou (nejlépe s odnímatelným dnem), přebytečné těsto nechte mírně přečnívat. Na těsto dejte pečicí papír, který zatižte suchými fazolemi, a pečte 6–8 minut. Nechte vychladnout ve formě.

Připravte si hrušky. Vodu, cukr a citronovou šťávu přiveďte k varu a vařte asi 5–10 minut. Hruškám odřízněte vypouklou spodní část (aby zůstaly stabilní a svislé) a oloupejte je, ale ponechte jim stopky. Vložte je do sirupu a vařte na velmi mírném ohni po dobu 3–5 minut. Opatrně vyjměte.

Na náplň smíchejte máslo s cukrem. Mandle smíchejte s moukou a kukuřičným škrobem. Přidejte je k máslu, krátce promíchejte. Přidejte vejce, zalijte likérem a smetanou a chvíli mixujte.

Předehřejte troubu na 180 °C. Hrušky naskládejte svisle na vychladlé dno a mezi ně rovnoměrně přidejte krém. Pečte asi 40–45 minut, dokud není vršek pevný a lehce nahnědlý. Nechte vychladnout.

Hrušky používejte dostatečně tvrdé, aby se při tepelné úpravě nerozpadly. Pokud je nechcete blanšírovat, musíte je pokapat citronovou šťávou, aby nezměnily barvu. Pokud je však předvaříte v citronovém sirupu, budou mít příjemnější konzistenci a při pečení nebudou vysychat. Navíc si zachovají svůj tvar a budou vypadat opravdu lákavě.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden