Můj kousek štěstí

Křen - drsný, ale mocný!

Výrazná štiplavá chuť a vůně na něj prozradí, že je to rostlina s neobyčejně velkou silou. Dříve se přidával do kadidel na vymítání ďábla.

My s ním dnes vyháníme nemoci. Není běžně známé, že křen selský pochází z jižních oblastí Ruska.Je ale tak houževnatý, že se dokázal rozšířit po celé severní polokouli. Pokud se  rozhodnete křen pěstovat, postačí kdekoli v přírodě vykopnout kus jeho kořene. Ten pak zasadíte a zaléváte. Úspěšnost takového způsobu rozmnožování je velká. Naopak by se mohlo stát, že se vám nekontrolovatelně rozroste po zahradě. Kořeň křenu skladujte podobně jako mrkev.

Smíchejte s medem

Křen dokáže účinně eliminovat infekce. Je proto výborným doplňkem léčby nachlazení, rýmy, angíny a chřipky, Jeho silice rozpouštějí usazený sekret jak v nosních dutinách, tak v plicích a průduškách. Tento účinek pocítíte už při jeho strouhání, projevuje se typickým slzením, stejně jako u cibule. Protože jeho aroma je vážně ostré, můžete jeho palčivost zmírnit zamícháním do pokrmu. Klasický starý recept radí, že je nejlepší ho nastrouhat a smíchat s medem. Užívat pak 3x denně čajovou lžičku.

Křenové placky

Dříve se z jeho listů vyráběly obklady - tzv. křenové placky, které se přikládaly na klouby postižené revma a na ztuhlé a bolavé svaly. Křen zabíjí i ty skupiny bakterií, které jsou původci tyfu a salmonelózy a s úspěchem se používá k léčbě žloutenky.Nastrouhaný křen s tvarohem vybělí na pokožce různé flíčky či stařecké skvrny. Chcete-li posílit vlasové kořínky, smíchejte nastrouhaný křen s olivovým olejem, vetřete do vlasů a hlavu zabalte na 20 minut do ručníku. Pak vlasy umyjete..

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden