Moje chvilka pohody

Křen pročistí celé tělo

Naše prababičky si nedovedly představit domácí lékárnu bez křenu, protože zahřeje, posílí, odežene bacily a pročistí celé tělo.

Na vitamín C není křen o nic méně bohatý, než citróny. Obsahuje také vitaminy ze skupiny B a hojně cenných minerálů, jako je draslík, fosfor, vápník, železo. A především sirné silice, díky nimž působí proti nežádoucím bakteriím.

Pálivý a léčivý sirup

Křen je skvělým pomocníkem při chřipce, bronchitidě a kašli, protože uvolňuje zahlenění, potlačuje množení bakterií a virů a prohřívá organismus. Sirup z čerstvého křenu připravíte snadno: nahrubo nastrouhaný či na kolečka nakrájený křen prosypete cukrem.

Za několik hodin pustí léčivou šťávu. Ještě zdravější variantou je jemně nastrouhaný křen smíchat s medem. Při strouhání a drcení křenu se uvolňují látky s dezinfekčním, „antibiotickým“ působením – proto je skvělou přírodní medicínou i lžička čerstvého křenu.

Dlouhodobé užívání velkého množství křenu však není vhodné, může dráždit ledviny i žaludek.

Křenové obklady

Křen dovede prohřát nejen zevnitř, ale i zvenku. Máte-li někde ztuhlé svaly, které trápí revmatismus nebo ischias, vložte jemně nastrouhaný křen mezi dvě plátýnka a přiložte na postižená místa.

Díky tomu, že se silně prohřejí a prokrví, výrazně se vám uleví. Snášenlivost křenu si ale nejdřív otestujte malým množstvím a postupně prodlužujte čas, po který je na postiženém místě přiložený.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden