Můj kousek štěstí

Kréta, bájný ostrov bohů

Překrásná horská údolí, písčité pláže, úchvatné zálivy a antické památky

Největší z řeckých ostrovů. Plný bájí a pověstí. Navštivte místo, kde se podle starořeckých mýtů narodil sám vládce olympských bohů Zeus.

Je to velice rozmanitý ostrov, kde se rozhodně nebudete nudit. Ať už vás zajímá aktivní dovolená s výlety nebo lenošení na pláži, je ideální. Na Krétě si vybere každý. Všude rostou olivovníky, cypřiše a cedry a nad tím vším uvidíte impozantní hory.

Zkrátka důstojné rodiště nejvyššího z bohů – samotného Dia. Turisté rádi navštěvují zejména soutěsku Samarii, která je nejdelší v Evropě. Nachází se v pohoří Levki Ori.

Sever, nebo jih?

Severní část ostrova je omývána Egejským mořem, najdete zde mnoho pěkných pláží, hlavní město Heraklion a Mirabelský záliv s nádhernou lagunou Elounda. Jižní část je obklopena Středozemním mořem, tady narazíte na úchvatné zálivy ve tvaru půlměsíce, pláže s průzračnou vodou a přírodní i historické zajímavosti.

Právě zde leží druhý největší mínojský palác Faistos a nejjižněji položené město celé Evropy – Ierapetra. Jaké pláže si na ostrově vybrat? Jednou z nejhezčích je Elafonisi s jemným bílým a růžovým pískem spojujícím Krétu s ostrovem Elafonisi, který je přírodní rezervací.

Mezi další pěkné pláže patří Balos Beach. Je obklopená skalami a hledejte ji na severozápadním výběžku ostrova Gramvousa, ve stejnojmenném národním parku. Z dalších klidných míst ke koupání je třeba zmínit Falassarnu na severozápadě ostrova, společně s Elafonisi a Balos patří mezi deset nejhezčích pláží celého Řecka.

V jejich okolí jsou olivové háje a vysoké malebné kopce. Navštívit můžete i Stefanou Beach ukrytou ve skalách. Pláž je kamínková a voda má neuvěřitelně modrou barvu. Zajímavá je také jediná palmová pláž na Krétě – Vai.

Kouzlo Santorini

Pokud budete na Krétě, nenechte si ujít výlet lodí na nedaleké Santorini. Je to magický pohádkový ostrov, nejmalebnější ve Středozemním moři. Typické jsou pro něj kouzelné bílé domky a kostelíky s modrými kupolemi. V rámci tohoto výletu navštivte městečka Fira, Oia a Kamári.

Z památek na ostrově Kréta stojí za to navštívit některý z mínojských paláců. Nejznámější a největší je Knóssos spojený se známou legendou o Minotaurovi a výše už zmíněný palác Faistos. K nejvíce navštěvovaným městům patří Chania a hlavní město Heraklion.

Ve staré části města Chania najdete mnoho romantických uliček a v přístavu starý maják a námořní muzeum. Projít se můžete okolo hradeb z 16. století.

Heraklion přitahuje nejen palácem Knossos, ale také rozsáhlým Archeologickým muzeem. Z dalších míst stojí za poznání Rethymno, přístav s benátskou pevností Fortezza, nebo starobylá vesnička Polyrrinia.

Poznejte kri-kri

Jeden z typických znaků ostrova. Koza, která žije v místních horách. Nenajdete ji nikde jinde na světě. Kri-kri ji nazývají místní lidé, bývají ochočené a nebojí se loudit od turistů jídlo.

Koza kri-kri bývá často vyobrazena na upomínkových předmětech, její motiv ale už byl objeven na starých vázách, mincích, byl vytesaný do kamenů nebo zdiva, což dokazuje, že v období starověku byly kozy kri-kri chovány ve velké úctě.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden