Šťavnaté vepřové maso bývá sázkou na jistotu v nejedné domácnosti. Dlouhé pečení krkovice z ní vypeče tuk, čímž maso získá výraznou chuť a marináda zjemní celkovou chuť. Pokud chcete zkusit krkovici v méně obvyklé podobě, použijte kombinaci kvalitního kečupu a černého piva. Ta skloubí sladkokyselý profil rajčat s karamelovými tóny piva, stolovníci tak okusí jinou variantu zavedeného receptu.
Pivo se v kombinaci s masem používá hlavně ze dvou důvodů: prvním je zjemnění masa díky enzymům a kyselinám přítomným v pivě, druhým důvodem je vylepšení chutě a vůně jídla. Černé pivo dodává omáčce lokální punc, jelikož v zahraničních kuchyních je běžnější používat světlé pivo, které jídlu propůjčuje hořkou a nakyslou chuť.
V USA na pivě připravují BBQ, v mexické kuchyni používají světlé pivo na marinování kuřecího či hovězího masa do tacos a v korejském BBQ s ní někteří kuchaři začínají experimentovat jako součástí marinády, v níž doplňuje tradičnější suroviny jako je zázvor nebo umami.
Kombinace kečupu a piva v marinádě může na první pohled působit zvláště, ale právě spojení neobvyklých surovin často vede k vytvoření nových, harmonických chutí. Společně se kečup a pivo skvěle doplňují.
Osvědčené triky šéfkuchařů:
● Rovnoměrné propečení masa si zajistíte tím, že maso před úpravou necháte odpočívat při pokojové teplotě alespoň 30 minut.
● Maso osolte až těsně před tím, než ho vložíte do trouby. Pokud byste ho osolili dříve, maso pustí šťávu a bude suché.
● Na marinádu použijte černé pivo s nasládlou chutí. Lépe zvýrazní chuť masa
Doba přípravy: 30 minut
Doba pečení: 40 minut
Ingredience:
● 4 plátky krkovice
● Sůl, pepř
● 2 lžíce rajčatového protlaku
● 4 lžíce kečupu Gourmet (ostrost dle vlastních preferencí)
● 8 stroužků česneku
● 2 cibule
● 250 ml černého piva
Postup:
Maso opepřete a dejte do pekáčku. Cibuli nakrájejte na kolečka a stroužky česneku na plátky. Vše nasypte na maso. Do misky nalijte pivo, přidejte protlak, kečup a směs dobře promíchejte a osolte. Nalejte ji na maso a vložte do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte asi 40 minut. Podávejte s chlebem nebo přílohou podle chuti.
Náš tip:
Vynikající přílohu představuje grilovaná zelenina. Doporučujeme grilované cukety, červenou cibuli a kukuřici. Odlehčí pokrm a vyváží sladkost krkovice.