Moje šťastná hvězda

Krtův dort s tvarohem

Krtkův dort byl hitem dětským oslav. Připravte si tento dort doma poctivě ze základních surovin. Bude chutnat mnohem lépe a vnoučátka si určitě pochutnají.


Ingredience:


320 g hladké mouky


 180 g cukru


3 vejce


200 ml oleje


200 ml mléka


1 prášek do pečiva


špetka soli


kakao


KRÉM:


250 g mascarpone


250 ml smetany ke šlehání


130 g moučkového cukru


1 lžička vanilkového extraktu


250 g tučného tvarohu


200 g zakysané smetany


60 g hořké čokolády


3 banány


Postup:


Troubu zapněte na 180 °C, horkovzduch na 160 °C. Vejce rozklepněte a oddělte žloutky od bílků. Žloutky s polovinou cukru vyšlehejte do pěny a poté zašlehejte olej a mléko.


Mouku smíchejte s kakaem a práškem do pečiva a opatrně vmíchejte do žloutkové hmoty. Bílky se špetkou soli vyšlehejte do polotuhého sněhu. Přidejte druhou polovinu cukru a vyšlehejte. Sníh přidejte do těsta a promíchejte.


Vlijte do formy a pečte 40–50 minut, dokud není korpus propečený.


Na krém: mascarpone a smetana musejí být vychlazené na stejnou teplotu. Spolu s cukrem je vložte do mísy a šlehačem na nižší otáčky asi minutu promíchávejte.


Pak zvyšte otáčky a asi 2 minuty šlehejte, dokud se nevytvoří pevný krém. Do něj za stálého šlehání vlijte vanilkový extrakt a po lžících přidávejte i tvaroh a zakysanou smetanu. Čokoládu nastrouhejte a zašlehejte do krému.


Skládání dortu: Korpus seřízněte asi v půlce a lžící vydlabejte cca 2 cm do hloubky. Vydlabaný obsah rozemněte na drobečky.


Na korpus natřete část krému, poklaďte rozpůlenými banány, potřete dalším krémem, zasypejte vrstvou drobečků z korpusu. Postup opakujte. Zbytek krému navrstvěte do tvaru krtiny a posypejte drobečky.


Nahradit banány?


Jestliže máte v rodině někoho, kdo nemá rád banány, použijte jiné ovoce. Je prakticky jen na vás, co do dortu přidáte. Skvělé jsou například meruňky nebo jahody.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden