Křupavý bochníček z žitné mouky

Zkušené pekařky si mohou vyrobit I vlastní kvásek, ale pro nás začínající, je droždí zcela postačující

Budete potřebovat

3 hrnky hladké mouky

3 hrnky žitné mouky

1 balíček sušeného droždí

3 lžičky soli

2 lžičky drceného kmínu

3 hrnky vlažné vody

2 lžíci oleje

Postup


  1. Z droždí, špetky cukru a trošky vlažné vody připravíme kvásek.

  2. Všechny další suroviny smícháme, přidáme kvásek a uhněteme těsto, které necháme 3 (ale I 10 hodin) kynout v ošatce v teple.

  3. Rozpálíme troubu na 220 stupňů a v ní i pekáček s poklicí. Do rozpáleného pekáčku vložíme bochníček a pečeme 10 -15 minut s pokličkou (na 220 stupňů) a pak ještě dopékáme dozlatova (na 200 stupňů) bez pokličky.

  4. Do trouby můžete spolu s chlebem postavit hrneček s vodou, aby nebyl chleba vysušený a drolivý. Po upečení potřete kůrku slanou vodou pro lesk a nechte chléb chladnout na mřížce pod čistou utěrkou. .

reklama
reklama

Komentáře