Křupavý sendvič se šunkou a vejcem

Suroviny:


  • 8 krajíců bílého chleba (třeba toastový)

  • 45 g másla

  • 225 g kvalitní šunky

  • 225 g nastrouhaného sýru

  • 4 vejce

  • Omáčka:

  • 45 g másla

  • 25 g hladké mouky

  • ½ menší bílé cibule

  • 1 špetka muškátového oříšku

  • 1 špetka čerstvě mletého pepře a soli

  • 35 g nastrouhaného sýru


Postup:

Na omáčku rozehřejeme v silnostěnném kastrolu většinu másla na středním stupni. Zaprášíme moukou a 2 až 3 minuty promícháváme. Do vzniklé jíšky pozvolna vlijeme většinu teplého mléka, dobře rozšleháme a na mírném stupni vaříme spolu s cibulí a zbylým kořením podle chuti, asi 20 minut.

Omáčku přecedíme přes jemné síto, abychom odstranili celá koření, a vrátím ji do kastrolu. Vmícháme nastrouhaný sýr, zbylé mléko a máslo a případně smetanu, abychom získali hustotu, jakou chceme. (Zbylou omáčku můžeme dobře využít třeba na těstoviny.)

Chleba opečeme z obou stran na rozpuštěném másle dozlatova. Obložíme šunkou, čerstvě nastrouhaným sýrem, zakapeme teplou omáčkou a přiložíme druhý krajíc chleba.

Na másle na mírnějším stupni osmažíme vejce tak, aby bílek zpevnil a žloutek zůstal ještě trochu tekutý. Vejce posadíme na chleba a ihned podáváme.



  • 4 porce

  • středně náročné

  • do 30 min


TIP:

Hlavním trikem u sendvičů je dosáhnout, aby byl chléb na povrchu dokřupava opečený a uvnitř vláčný. Krajíc proto nemá být moc silný ani hutně rustikální, nejlepší jsou lehké bílé chleby.

reklama

Komentáře

reklama