Křupavý sendvič se šunkou a vejcem

Suroviny:


  • 8 krajíců bílého chleba (třeba toastový)

  • 45 g másla

  • 225 g kvalitní šunky

  • 225 g nastrouhaného sýru

  • 4 vejce

  • Omáčka:

  • 45 g másla

  • 25 g hladké mouky

  • ½ menší bílé cibule

  • 1 špetka muškátového oříšku

  • 1 špetka čerstvě mletého pepře a soli

  • 35 g nastrouhaného sýru


Postup:

Na omáčku rozehřejeme v silnostěnném kastrolu většinu másla na středním stupni. Zaprášíme moukou a 2 až 3 minuty promícháváme. Do vzniklé jíšky pozvolna vlijeme většinu teplého mléka, dobře rozšleháme a na mírném stupni vaříme spolu s cibulí a zbylým kořením podle chuti, asi 20 minut.

Omáčku přecedíme přes jemné síto, abychom odstranili celá koření, a vrátím ji do kastrolu. Vmícháme nastrouhaný sýr, zbylé mléko a máslo a případně smetanu, abychom získali hustotu, jakou chceme. (Zbylou omáčku můžeme dobře využít třeba na těstoviny.)

Chleba opečeme z obou stran na rozpuštěném másle dozlatova. Obložíme šunkou, čerstvě nastrouhaným sýrem, zakapeme teplou omáčkou a přiložíme druhý krajíc chleba.

Na másle na mírnějším stupni osmažíme vejce tak, aby bílek zpevnil a žloutek zůstal ještě trochu tekutý. Vejce posadíme na chleba a ihned podáváme.



  • 4 porce

  • středně náročné

  • do 30 min


TIP:

Hlavním trikem u sendvičů je dosáhnout, aby byl chléb na povrchu dokřupava opečený a uvnitř vláčný. Krajíc proto nemá být moc silný ani hutně rustikální, nejlepší jsou lehké bílé chleby.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
reklama

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden