Moje sladké tajemství

Krůtí roláda s medvědím česnekem

Medvědího česneku je v tomto období všude dost. Vyrazte na sběr a využijte jeho skvělé chuti právě na váš pokrm. A taková roláda potěší celou rodinu.

Suroviny:

1 kg krůtích prsou
sůl
pepř
kmín
50 g oloupaných mandlí
svazek medvědího česneku
1 bílek
olivový olej
50 g hoblinek parmazánu

Krok za krokem:

1. Maso si rozkrojíme tak, abychom dostali co největší plát. Lehce osolíme a opepříme.

2. Připravíme náplň: společně rozmixujeme mandle, medvědí česnek, 1 bílek a lžíci oleje. Mixujeme tak dlouho, až nám vznikne hladší hmota. Směs osolíme a opepříme.

3. Náplň natřeme na připravený plát masa a pak posypeme hoblinkami parmazánu. Maso i s náplní opatrně zavineme do rolády. Roládu na povrchu osolíme, posypeme kmínem a pokapeme olejem.

4. Pečeme zpočátku zakryté, asi po 40 minutách odklopíme a dopečeme doměkka. Rolády pečte zabalené v pečicím papíru. Připravený kus zabalte do kusu pečicího papíru.

5. Maso se i v papíru upeče dozlatova a přitom není vysušené, vypečená šťáva zůstane vždy u masa v papíru.

6. Podáváme s bramborem, výborně vše dochutí pár hoblinek parmazánu, kterými dozdobíme každou porci na talíři.

Vyrazte na sběr medvědího česneku

Medvědí česnek je každým rokem více užíván v českých kuchyních. Jeho skvělá chuť a aroma dodají vašim receptům neodolatelný šmrnc.

Obecně pro sběr medvědího česneku platí, že jej můžete sbírat od března do května. Pokud je ovšem teplý rok, šanci na sběr máte až do června. Zhruba v květnu medvědí česnek vykvétá. Květy jsou voňavé a jde je též sbírat a jíst.

Nespleťte si však rostlinu s jedovatou konvalinkou! A pozor, ochránci přírody varují před trháním v chráněných lokalitách. Lístky vyrůstají z cibulky, která nedrží v zemi příliš pevně. Proto je důležité sbírat opatrně, abyste cibulku nepoškodili.

Jak sbírat?

Klekněte k rostlině a přidržte řapík rukou u země. Druhou odtrhněte pouze list. Vhod vám přijde ostrý nůž nebo nůžky, kterými listy pohodlně a šetrně odstřihnete. Svůj úlovek vkládejte nejlépe do textilní tašky nebo proutěného košíku.

Jak jej uchovat

nasekat a zamrazit v igelitovém sáčku

rozmixovat s trochou soli a oleje a napěchovat do skleniček (sůl směs zakonzervuje a vydrží v lednici i týdny)

zpracovat na pesto a zmrazit

přidat do kvalitního oleje a proměnit jej v česnekový (stačí pár listů)

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden