Můj čas na kafíčko

Které potraviny zvyšují účinky léků?

To, že byste měla hlásit u každého lékaře, které prášky berete, je nutnost, ale málokdo už ví, že i nápoje nebo některá jídla ovlivňují působení účinných látek.

Pozor byste měla dát i na bylinné čaje, zejména pak poměrně oblíbenou třezalku.
Ta totiž umí měnit účinky desítkám léků a v kombinaci s antidepresivy představuje až život ohrožující riziko!

Pozor na citrusy!

Není žádným tajemství, že jsou známy případy, kdy účinek léku vzrostl až stonásobně.
Podobné, i když  menší změny v účincích dokáže způsobit i naprosto obyčejný ovocný džus. Podle odborníků z farmaceutických firem by se citrusy a šťávy z nich vyrobené neměly konzumovat na žádný lék. Mohou prý blokovat určité enzymy ve vašich játrech a účinek se tak zvýší o stovky procent. Následky takového navýšení mohou trvat i celé týdny. Kromě citrusů a třezalky nejčastěji ovlivňuje účinek léčivé látky také alkohol.

Čtěte příbalové letáky

Stále více lidí si přečte etiketu na salámech, ale každý desátý se neobtěžuje podívat se na příbalovou informaci u daného léku a nedbá instrukcí lékaře. Není se tak čemu divit, že až 40 tisíc pacientů končí ročně v nemocnicích s problémy, které si přivodili špatným dávkováním nebo nevhodným užíváním léku.

Citron zvýší účinek prášků na vysoký tlak o 25 %, pomeranč o 32 %, ale grep o neuvěřitelných 173 %! Pepř a kurkuma kvůli látce piperin, kterou obsahují, zvyšují účinky „jen“ dvojnásobně.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
Štítky:

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden