Můj kousek štěstí

Kuba nejvíce chutná na jaře

Ostrov plný hudby a rytmického tance, nevtíravá exotika, levný Karibik!

Staré americké limuzíny, nejkvalitnější doutníky na světě a legendární kubánský rum se svým dítkem koktejlem Cuba libre. Navíc hodně slunce a pěkné pláže. To je Kuba právě teď.

Chtěli byste zavítat na Ostrov svobody? Tam, kde na ulicích hraje salsa a v barech nalévají místní rum? Na největším ostrově Karibiku najdete ale i nádherné pláže, hory porostlé palmami a města s památkami.

Tahle exotická dovolená je pro nás stále cenově zajímavá. Hlavní sezona na Kubě začíná v prosinci a končí v dubnu. Ostrov se nachází v tropickém pásu, proto zde po celý rok panují příjemné podmínky. Pozor si dejte pouze na září a říjen, kdy nastává období dešťů a hurikánů.

Paříž Karibiku

Projet se cadillacem či chevroletem z 50. let není na Kubě problém. K tomu sklenka s rumem Havana Club a doutníkem z Viñales a jste v jiném světě! Žije se tu naplno. Ne nadarmo se Havaně, hlavnímu městu Kuby, říká Paříž Karibiku.

Nejvíce v ní láká staré město s koloniálními domy, paláci a opevněním ze 16. století. Pravými drahokamy jsou náměstí Plaza de Armas a Plaza de la Catedral. Kuba ale není jen Havana a Varadero, kam se soustředí turistický ruch.

Zacílit byste měli také na druhé největší město ostrova Santiago de Cuba. Pyšní se památkami, hudebním a karnevalovým tepem. V tomto městě na vás dýchne ta správná atmosféra.

V parcích, na nábřeží i v uličkách je stále slyšet hudba a smích. Za návštěvu tu stojí Muzeum karnevalů a vidět byste měli pevnost San Pedro de la Roca. Chránila město před útoky pirátů.

Největší vzácností je ovšem kříž, který tu vztyčil nad zátokou sám Kryštof Kolumbus, když u břehů Kuby přistál. Můžete ho vidět v místní katedrále. Pokud se chcete procházet starými uličkami z dob španělské kolonizace, zamiřte do Trinidadu.

Je to koloniální perla, plná historie. Tamní smetánka se usadila na náměstí Plaza Mayor, které je díky palácům jedním z nejkrásnějších náměstí vůbec. Jardines del Rey (Královské zahrady) patří k nejkrásnějším plážím. Nacházejí se v Atlantiku u severního pobřeží ostrova.

I menší ostrovy se počítají

U Kuby leží stovky menších ostrovů, které lákají k prozkoumání a se svými bělostnými plážemi k odpočinku. K rekreaci jsou využívány hlavně Cayo Guillermo a Cayo Coco. Pokud máte zájem o ten nejúžasnější odpočinek ve stínu palem na vyhřátém písku, vydejte se na ostrov Cayo Saetia.

S Kubou je spojený mostem. Přestože Varadero je nejznámějším letoviskem, na tento ostrůvek jezdily nejvýznamnější vládní návštěvy, které tady měly privátní pláž. Mezi nejkrásnější pláže patří také Playa Esmeralda.

Procházkou podél ní si můžete vychutnávat koktejly z rumu a v moři se potápět, je tu hodně k vidění. Kromě šedesátky rumů se na Kubě ručně vyrábí i několik desítek druhů doutníků, to musíte vidět.

A pokud zatoužíte po horské přírodě, i tu tady najdete. Na západě se nachází krasové údolí Viñales. Celá oblast leží v pohoří Sierra de los Organos a po okolí jsou k vidění záhadné mogoty − velké balvany.

Chcete snad ubalit?

Téměř v každém městě je továrna na výrobu doutníků, v níž je možnost prohlídky. Bývá to ale často na pouhou hodinu dopoledne a hodinu odpoledne, proto je třeba si toto zjistit. Poblíž továrny vás budou Kubánci lákat k nákupu zaručeně kvalitních doutníků u nich doma, proto buďte obezřetní a nedávejte na jejich rady ohledně cesty k továrně.

Můžete skončit v nějakém bytě. Nejznámější továrnou je Cohiba v Havaně, která za 10 CUC (kubánské peso, které činí necelou naši korunu) provede účastníka výrobou doutníků. Pokud chcete, sami si i doutník uválíte, nebo si je můžete koupit.

Dovolená letecky ve 4hvězdičkovém hotelu na 9 dní s polopenzí již od 29 990 Kč.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden