Můj čas na kafíčko

Kuba: Ostrov vášnivé salsy

Turisty znovuobjevená Kuba je země, kde všichni pod horkým sluncem stále tančí, i když mají hluboko do kapsy. S Fidelem Castrem sice místní příliš humoru nezažijí, ale v těle mají oheň a zábavu si obstarají sami.

Kubánský fajnšmekr si doutník ubalí z listů tabáku sám!

Láká vás muzika, doutníček, rum a tanec? Brána na Kubu, Havana, kde přistanete, je kouzelnou směsí zchátralé koloniální architektury a vášnivého temperamentu. Přes den si dejte procházku Starou Havanou, jejíž uličky jsou úzké proto, abyste si v horku užili stín. Navštivte pevnost La Fuerza neboli Hrad opravdové síly se čtyřmi mohutnými baštami z roku 1539, který kdysi Havanu chránil. Hned pod ním se rozkládá promenáda Malecón, kde se večer po setmění za rytmu salsy tančí. Z druhé strany Havanského zálivu je pro změnu hrad Morro, i ten stojí za vidění. Obejít si musíte náměstí Las Armas, tvořený honosmými koloniálními paláci včetně starého prezidentského, z něhož  v roce 1958 prchl diktátor Batista.

Salsu si místní vystřihnou třeba i s překvapeným turistou.

Vlakem mezi horami

Chcete-li z Kuby vidět co nejvíc, zvolte si vlak. Kuba má hustou železniční síť, která vás zaveze kamkoli. Například do města Trinidad v centrální části ostrova, jež je považováno za centrum umění a okouzlí domy v pastelových barvách, které vytvářejí jedinečné panorama. Najdete tu množství galerií s osobitým kubánským uměním a na dohled od města je proslulá pláž Playa Ancón. Pokud byste hledali proslulé Varadero, pak musíte na severní pobřeží, kde vybíhá do moře stejnojmenná pevninská kosa. I sem jede železnice a přistávají tu regionální letecké spoje. Ale krásných pláží má Kuba spousty: opravdoví znalci se válejí na pohádkovém Cayo Largo, ostrově asi 80 km jižně od Kuby.

Pláže s nejjemnějším pískem jsou pro místní nepřístupné, revoluce nerevoluce.

Dechberoucí příroda

V západním cípu Kuby najdete údolí Viňalez proslavené tabákovými plantážemi a vápencovými homolemi obrostlými vegetací, tzv. mogoty, a pod nimi řadu jeskyní, z nichž tu největší, Indian Cave, lze navštívit lodí po hladině řeky. Kousek od zmíněného Trinidadu leží pohoří Escambray, na jehož úbočí se pěstuje proslulá káva, a o trochu výš se můžete prodírat skutečným deštným pralesem. V blízkém národním parku Topes de Collantes si udělejte výlet k Salto de Caburní, 62 metrů vysokému vodopádu, který napájí malé jezero. Romantici navštíví i pohoří Sierra Maestra, kde kromě horského letoviska a krásných stezek uvidí i velitelství Fidela Castra z doby, kdy byl ještě povstalec.

Ulice města Trinidad mají zcela osobitý vzhled i kouzlo.

Kubu miloval Ernest Hamingway

Slavný spisovatel Kubu miloval, ostrov byl jeho druhým domovem. Rád se potloukal havanskými krčmami a bary, kde sbíral různé historky, z nichž jedna ho inspirovala k novele Stařec a moře, za kterou dostal Nobelovu cenu. Asi 15 kilometrů od Havany leží v horách jeho vila, Finca Vigía, kde prožil léta 1940 – 1960 a napsal tu román Komu zvoní hrana. Dnes je tu jeho muzeum. Není divu, že se tu cítil dobře, měl tu, co měl nejraději: kubánské doutníky, rum a rybaření. Za 2. světové války Ernest přesvědčil místní americké velitelství, aby dostal k dispozici rybářskou loď a výbušniny, a vyrážel na s přáteli pátrat po německých ponorkách. Žádnou sice neobjevili, ale zato si dobře zarybařili a popili. Po vítězství Kubánské revoluce Castra sice přivítal, ale zároveň se prohloubily jeho deprese. V červenci 1960 Kubu velmi nerad opustil a o rok později se v americkém Vermontu zastřelil.

Nezničitelné americké "křižníky", které tu zůstaly od 50. let, dodávají ulicím půvab.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
Štítky:

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden