Kuřecí tartiflette

Ingredience: 6 porcí

● 700 g brambor
● 300 g baby špenátu
● 1 lžíce olivového oleje

● 1 cibule nadrobno nakrájená
● 2 stroužky česneku
● 200 g anglické slaniny nakrájené na kostičky

● 2 lžíce hladké mouky
● máslo na vymazání
● 200 ml smetany ke šlehání

● 200 ml kuřecího vývaru
● 350 g zbylého pečeného/grilovaného kuřete
● 250 g sýra Reblochon bez kůrky
● sůl a čerstvě namletý pepř

Postup:

Troubu předehřejte na 200 °C. Brambory nakrájejte na 3mm plátky a v osolené vodě je zlehka povařte 5 min, až zkřehnou. Sceďte je. Špenát propláchněte, zalijte vroucí vodou, aby zavadl, pak propláchněte studenou vodou a vymačkejte.

Olej rozehřejte na středním příkonu v pánvi a smažte na něm asi 8 min cibuli, až změkne. Vmíchejte česnek a smažte ještě 2 min, pak vsypte do misky. V pánvi teď vyškvařte slaninu. Vsypte do misky a vše promíchejte s moukou.

Zapékací formu o objemu 2 litry vymažte máslem. Smetanu promíchejte s vývarem, osolte a opepřete. Do formy střídavě vrstvěte brambory, cibuli, slaninu, špenát, maso a polovinu sýra, vše zalévejte smetanou. Zakončete vrstvou brambor a celý obsah formy osolte.

Vložte do trouby a pečte 30 min, pak posypte zbylým sýrem a vraťte ještě na 10 až 15 min do trouby, až povrch zezlátne a pokrm bude správně žhavý.

Příprava: 60 min
Cena: 120 Kč

reklama
reklama