Můj čas na kafíčko

Kůzlečí na jablcích

Suroviny

1 kůzlečí kýta, asi 1 kg

500 g jablek

4 bobkové listy

1 velká červená cibule

2 mrkve

200 ml suchého bílého vína

rozmarýn

pepř

sůl

Postup

• Jablka opláchněte, zbavte jádřinců a nakrájejte je na dílky, cibuli oloupejte a nakrájejte na půlkolečka. V pekáči, který potom budete moci vložit do trouby, rozehřejte olej.

• Na něm ze všech stran opečte maso. Vyjměte je a do pekáče vložte plátky jablek a na menší špalíky nakrájenou očištěnou mrkev. Chvíli poduste, poté jablka i mrkev vyjměte a dejte stranou.

• Následně v pekáči opečte cibuli, položte na ni bobkový list a pak samotnou pečeni. Zalijte vínem, osolte, opepřete, přidejte pár snítek rozmarýnu, přiklopte pokličkou a při 180 °C pečte hodinu až hodinu a čtvrt v troubě.

• V polovině pečení maso obraťte. Poté vložte jablka s mrkví a pečte další čtvrthodinu. Pak pečeni přendejte do nahřáté mísy, zakryjte a nechte 10 minut odpočinout. A můžete servírovat.

 Chuť pečeně vynikne, když budou přílohou vařené brambory nebo rýže. Vadí-li vám charakteristická vůně masa, snadno se jí zbavíte tím, že necháte maso v kouscích volně viset na čerstvém vzduchu 24 hodin nebo je na den či dva naložte do kyselého mléka nebo do bílého jogurtu.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden