Kvašená zelenina pickles

Kysaná zelenina vám dodá pořádnou dávku zdravých probiotik a vlákniny. Můžete použít i další druhy – okurky, rajčata, květák, brokolici...


Příprava: 55 min (bez fermentování)


Náročnost: x


Cena: 35 Kč


Potřebujete:


500 g bílého zelí


200 g mrkve


100 g cibule


100 g papriky


15–20 g mořské soli


kousek křenu


kopr


2 stroužky česneku


bobkový list


nové koření


1 Zelí nakrouhejte najemno, mrkev nahrubo nebo a cibuli a papriku na proužky. Zeleninu smíchejte ve velké míse se solí, strouhaným křenem, prolisovaným česnekem a kořením a rukama zeleninu mačkejte, až začne pouštět šťávu.


2 Potom ji silou napěchujte do čisté 4l nádoby a zatěžkejte ji, aby se do ní nedostalo moc vzduchu. Postavte ji do hlubší misky a nechte stát 4–6 dní při teplotě cca 20 °C.


3 Když je zelenina zkvašená, měkká a je v ní hodně šťávy, přendejte ji do menších zavařovacích sklenic. Zelenina musí být vždy ponořená ve šťávě. Uložte do ledničky, kde vydrží i několik měsíců.

reklama
reklama

Komentáře