Můj kousek štěstí

Květ černého bezu hlídá váš krevní tlak

Je nejlepší používat ho ve formě čaje samotný nebo v kombinaci s lipovým květem, podbělem, hluchavkou, kopřivou či jitrocelem.

Květ černého bezu pomáhá zbavovat se usazených toxinů, především kyseliny močové, léčí neduhy, jako je revma a dna, popřípadě je výbornou prevencí těchto nemocí. Léčivé účinky květu černého bezu ocení i ti, kteří trpí problémy s krevním tlakem a cévními chorobami. Bez totiž zlepšuje pružnost cévních stěn a snižuje krevní tlak. Bezový čaj nebo sirup přidaný do nápojů má i mírně projímavé účinky, může nám tedy ulehčit život, trpíme-li zácpou.

Děláte ho správně?

Čaj z bezového květu vyrobíme tak, že 2 polévkové lžíce sušených květů přelijeme 0.5 l vroucí vody a necháte 10 minut louhovat, přecedíte a podáváte buď neslazený, nebo lehce slazený medem. Bez černý patří mezi nejoblíbenější a nejznámější léčivé rostliny. Tento květ má spoustu pozitivních vlastností, proto byli lidé přesvědčeni, že přináší do domu štěstí, odvrací nemoci a zlá kouzla. Pověry praví, že uvnitř keře žijí duchové a také čarodějnice. Proto se před kácením tohoto keře v kleče na kolenou říkají tajemné formule pro odpuštění. A je naprosto nezbytné zasadit nový mladý bezový keř, abychom na sebe a svou rodinu nepřivolali neštěstí. Na bolest zubů a věštění Žvýkáním bezové větvičky se zmenší bolest zubů, bezinka zahání horečku a léčí revmatismus. Do bezového keře nikdy prý neuhodí blesk. Vlažný odvar je možné použít jako kloktadlo při bolestech v krku nebo jako výplach dutiny ústní při zánětu dásní. Z plodů se vyrábí zavařeniny, šťáva, likéry, povidla a bezinkové víno.

.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden