Květák ve vinném těstíčku

Suroviny:


  • 1 květák

  • 100 g hladké mouky

  • 1 špetka kypřícího prášku

  • 100 ml suchého bílého vína

  • sůl

  • 400 ml rostlinného oleje

  • citron


Postup:

Květák omyjeme, zbavíme listů a nakrájíme (i s košťálem) na 1 cm silné plátky. Vyskládáme je vedle sebe do pánve, zalijeme do poloviny vodou, zlehka osolíme, přiklopíme a dusíme dopoloměkka asi 1–2 minuty z každé strany.

Vyjmeme je a necháme okapat. Stejným způsobem podusíme všechny plátky květáku. Mouku promícháme s kypřicím práškem a špetkou soli a prošleháme vidličkou s vínem.

Do hrnce nalijeme olej alespoň do výšky 5 cm a rozehřejeme ho. Plátky květáku ponoříme do těstíčka, necháme lehce okapat a usmažíme v rozpáleném oleji na středním stupni dozlatova, trvá to asi 3–4 minuty z každé strany.

Osmažený květák vyjmeme, položíme na papírovou utěrku a necháme do ní vsáknout přebytečný tuk. Majonézu promícháme s citronovou kůrou. Česnek oloupeme, prolisujeme do majonézy, dochutíme solí a pepřem, promícháme a posypeme koprem. Obalovaný květák podáváme horký s majonézou a skrojkem citronu.



  • 4 – 5 porcí

  • snadné

  • do 30 min


TIP:

Tento pokrm skvěle vynikne se suchým Ryzlinkem vlašským, vyzrálejším Müllerem Thurgau nebo Veltlínským zeleným.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
reklama

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden