Květák ve vinném těstíčku

Suroviny:


  • 1 květák

  • 100 g hladké mouky

  • 1 špetka kypřícího prášku

  • 100 ml suchého bílého vína

  • sůl

  • 400 ml rostlinného oleje

  • citron


Postup:

Květák omyjeme, zbavíme listů a nakrájíme (i s košťálem) na 1 cm silné plátky. Vyskládáme je vedle sebe do pánve, zalijeme do poloviny vodou, zlehka osolíme, přiklopíme a dusíme dopoloměkka asi 1–2 minuty z každé strany.

Vyjmeme je a necháme okapat. Stejným způsobem podusíme všechny plátky květáku. Mouku promícháme s kypřicím práškem a špetkou soli a prošleháme vidličkou s vínem.

Do hrnce nalijeme olej alespoň do výšky 5 cm a rozehřejeme ho. Plátky květáku ponoříme do těstíčka, necháme lehce okapat a usmažíme v rozpáleném oleji na středním stupni dozlatova, trvá to asi 3–4 minuty z každé strany.

Osmažený květák vyjmeme, položíme na papírovou utěrku a necháme do ní vsáknout přebytečný tuk. Majonézu promícháme s citronovou kůrou. Česnek oloupeme, prolisujeme do majonézy, dochutíme solí a pepřem, promícháme a posypeme koprem. Obalovaný květák podáváme horký s majonézou a skrojkem citronu.



  • 4 – 5 porcí

  • snadné

  • do 30 min


TIP:

Tento pokrm skvěle vynikne se suchým Ryzlinkem vlašským, vyzrálejším Müllerem Thurgau nebo Veltlínským zeleným.

reklama
reklama

Komentáře