Květákové placičky s dipem

Suroviny:


  • 400 g květáku

  • půl lžičky soli a kmínu

  • 150 g uzeného masa

  • 4 vejce

  • 120 g polohrubé mouky

  • 50 ml mléka

  • špetka muškátového květu

  • olej na smažení


Dip:


  • 1 zakysaná smetana

  • 1 hustý jogurt

  • sůl a pepř podle chuti

  • 2 lžíce nasekané pažitky


Postup:


Květák rozebereme na růžičky, omyjeme je a uvaříme v osolené a okmínované vodě do poloměkka – trvá to zhruba patnáct minut.


Necháme zcela zchladnout, květák ještě najemno pokrájíme a smícháme s uzeným masem, přidáme žloutky, mouku, mléko, nakonec vmícháme tuhý sníh z bílku a ochutíme solí a špetkou muškátového oříšku. Směs nabíráme lžící, dáváme na rozpálený olej a smažíme tři minuty z každé strany.


Placičky podáváme s dipem ze zakysané smetany, jogurtu, soli a pažitky.



Vyzkoušejte i jiné dipy



Okurkový:


Jednu salátovou okurku omyjeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Nasekáme mátu, vymačkáme šťávu z ½ citronu. Přidáme 200 g řeckého jogurtu. Všechny ingredience dáme do menší mísy a vše důkladně promícháme. Ochutíme solí a pepřem.



Citronový:


Jednu šalotku oloupeme, nakrájíme nadrobno a orestujeme ji na olivovém oleji. Vychladlou ji smícháme se 400 ml jogurtu, šťávou i kůrou z citronu, nasekaným koriandrem a osolíme.


reklama
reklama