Můj čas na kafíčko

Kvůli čemu se nejvíc hádáme?

Víte, jaká jsou nejkritičtější témata, která dokážou zničit i ten nejpevnější vztah?

Každé partnerství prochází různými krizemi. Přesto byste se v těch zásadních věcech, kvůli kterým se rozpadá spousta vztahů, měli shodnout. Jaká témata vás s vaším miláčkem mohou rozdělit?

Debaty o tom, za co utrácet a kolik šetřit, se nevyhnou nikomu. To, že se sejdou dva lidé, kteří mají stejný přístup k financím, je stejně nepravděpodobné jako vyhrát miliony. Partneři při hospodaření s penězi obvykle opakují model svých rodičů.

Buď dávají všechny peníze na jednu hromadu, ale oběma může vadit, za co ten druhý utrácí. Nebo platí napůl byt a stravu a zbytek si každý nechá sám. Nejpraktičtější je mít společnou kasu, z níž se hradí rodinné výdaje, a zároveň si každý nechá peníze, se kterými si dělá, co uzná za vhodné.

Domácí práce

Společné bydlení je pořádnou zatěžkávací zkouškou vztahu. Přizpůsobit se jeden druhému, když jste měli předtím každý svůj životní styl, je svého druhu dřina. Když jsou spolu partneři až příliš, mají často pocit, že se spolu až zadusí.

Nejhorší je, když kvůli sobě rezignují na své zájmy a koníčky. Pak vás může začít štvát i to, že se musíte dělit o ovladač televize či své oblíbené křeslo. Jak z toho ven? Místo hádek se raději nad malichernosti povzneste. Vždyť je přece úplně jedno, kde leží ovladač, ne?

O to, kdo uklidí, si losujte, a bude i zábava.

Příliš jistoty

Často se ztratíme v péči o děti, vnoučata, domácnost nebo zahrádku tak, že si jeden druhého už přestáváme všímat, bereme ho jako samozřejmost a zapomínáme, co nás kdysi spojilo dohromady.

To, že vás partner má příliš jistou a bere vás skoro už jen jako součást vybavení domácnosti, je velká chyba. Na každém úspěšném vztahu je třeba neustále pracovat, dělat si malá překvapení a udržovat si nové zážitky a vzájemné jiskření.

Výchova dětí

Děti bývají často spouštěčem velké krize, protože přinášejí obrovskou změnu do každého vztahu. Když se žena stane matkou nebo později babičkou, někdy se do světa dětí natolik ponoří, že nemluví o ničem jiném, nic jiného ji nezajímá.

Až tím přestává být pro muže atraktivní partnerkou a jejich světy se vzdalují. Měla byste s mužem dál rozvíjet váš vztah, mít společné, nové zážitky jen vy dva a užívat si také chvíle bez dětí.

Dětem se věnujte, ale mějte čas i pro sebe.

Nástrahy spojené s časem důchodu

Jakmile skončí první měsíc nového života v důchodu, kdy se nabažíte zaslouženého volna, často vzniká uvnitř vztahu prázdno. Lidé, kteří byli zvyklí trávit většinu času odděleně, se zase musí naučit spolu žít. Někdy to při společném odchodu do důchodu připomíná film Válka Roseových.

Manželé nevědí, co náhle dělat s volným časem, lezou si na nervy a utíkají od sebe. Proto stoupá počet rozvodů právě v důchodovém věku. Aby se do této fáze vztah nedostal, je potřeba si najít vlastní zájmy, okruh přátel a nový smysl života.

Umíte být vůbec ještě spokojená?

Nechtějte být ve vztahu pořad šťastná. Buďte ráda za dlouhodobou spokojenost. Smiřte se s chybami svého partnera, vždyť ani vy nejste dokonalá. Respektujte se vzájemně, protože urážky a ponižování vztah jen pohřbí.

Nezapomínejte, že s humorem jde všechno líp. Když přidáte ještě pozitivní přístup, máte vyhráno. A pamatujte na to, abyste nešli spát rozhádaní: napětí by se vám přeneslo do podvědomí a do snů. Hádka by měla skončit usmířením dřív, než zapadne slunce.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden