Můj kousek štěstí

Kyklady jsou řecký Karibik

Bílé domečky, modré kupole, větrné mlýny, tyrkysové moře a nádherné pláže

Kykladské ostrovy najdete v Egejském moři mezi řeckou pevninou a Tureckem. Patří k nejjižnějším řeckým ostrovům a jsou seskupeny v magickém kruhu.

Nikdo doopravdy nespočítá, kolik ostrovů vlastně Řekové mají. Nicméně mezi ty nejzajímavější z údajných 777 patří ty z kykladského souostroví. Leží v jihozápadní části Egejského moře.

Vstupní branou na Kyklady jsou letiště na ostrovech Santorini a Mykonos. Hlavním trajektovým uzlem je pak ostrov Paros. Kolem celého tohoto ostrova vede okružní silnice, z níž můžete objevovat bezpočet pláží, kdekoli si zamanete.

Kromě spousty malých pláží najdete na ostrově Paros i pěkný přístav Piso Livadi nebo nesmírně malebný labyrint uliček v městečku Naoussa, které je také vyhlášeným zdejším letoviskem. Je to námořnické městečko s velkou marinou pro jachty. Na protějším ostrově Antiparos leží krásné bílé městečko s příjemnou atmosférou a na severu od ostrova malé ostrůvky, na které se lze přebrodit.

Mykonos a Naxos

Na nedalekém ostrově Palatia nesmíte opomenout slavný Apollonův chrám. Nikdy sice nebyl dokončený, měl se však stát největším ze všech. Jeho torzo je dnes významným symbolem ostrova a rozhodně je toto místo skvělým tipem na výlet.

Nádherné pláže ostrova Mykonos přinesly tomuto kousku Kyklad velkou oblibu. Tady je v sezoně opravdu plno! Největším ostrovem Kyklad je ovšem Naxos.

Jako jediný z celého souostroví má stále tekoucí řeky a nejvyšší kopec Zas. Výstup na něj patří k nejkrásnějším výletům na ostrově. Ve vnitrozemí najdete před piráty ukrytá malebná městečka.

Určitě se pusťte do labyrintu uliček bývalého hlavního města Apirathos. Je to živé město s překrásnou promenádou, zapadlými malými hospůdkami a mnoha obchody.

Romantické Santorini

Nejznámějším a také nejjižnějším z Kykladských ostrovů je Santorini. Říká se, že každý by měl tento ostrov alespoň jednou za život navštívit. Zdejší vesnička Oia s bílými domečky a modrými střechami se stala symbolem ostrova i nádherného západu slunce nad řeckým pobřežím.

Vulkanická katastrofa před více než 3 000 lety ostrov sice ze dvou třetin zničila, ale to, co zbylo, rozhodně stojí za návštěvu. Nedaleko leží ostrůvek Thirasia. Na něj se dostanete malým trajektem.

Tento výlet určitě bude stát za to, zde si můžete užít klidu místních cest, malých pláží, nebo prozkoumat některou ze tří zdejších vesniček. V posledních letech vzrůstá také obliba letoviska Galissas na nedalekém ostrově Syros, který se rychle přizpůsobuje zvýšenému zájmu turistů a má též co nabídnout.

Ať si ale vyberete jakýkoli kykladský ostrov, na všech najdete krásné pláže, starověké památky, malebné vesničky a řecké taverny s výborným lokálním jídlem a vínem. Rozkvetlé bugenviley, ibišky nebo růže dotvářejí ve spojení s tyrkysovým mořem romantickou dokonalost. Kdo na Kyklady jednou vyrazí, rychle si je oblíbí.

Kde nebude nával turistů?

Pomyslným středem souostroví Kyklady je ostrov Délos, který bude velkým lákadlem zejména pro milovníky historie. Na zdejší úchvatné archeologické naleziště se dostanete z ostrova Mykonos.

A pokud hledáte naprostý klid a pohodu, nebojte se objevovat i ostrůvky, které nejsou tolik známé, jako například Amorgos, kde se natáčel film Magická hlubina. Za nejkrásnějšími plážemi se pak vypravte na další méně známé ostrovy Milos nebo Kaufonissi.

Dovolenou na 8 dní letecky ve tříhvězdičkovém hotelu se snídaní pořídíte již od 23 900 Kč.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden