Kynuté makové buchtičky

Suroviny na 25 ks:

● 250 ml polotučného mléka
● 30 g droždí
● 120 g másla + 150 g na potření
● 50 g cukru krupice
● 3 žloutky
● 1 vanilkový cukr
● citronová kůra
● špetka soli
● 500 g hladké mouky
● 50 ml tuzemáku
● moučkový cukr na posypání

Na náplň:

● 400 ml polotučného mléka
● 200 g mletého máku
● 70 g cukru krupice
● 2 lžíce másla

Postup:

1. Zahřejeme ½ l mléka, rozdrobíme do něj droždí a přidáme lžičku cukru. Necháme vzejít kvásek. Utřeme do pěny máslo s žloutky, oběma cukry, kůrou z citronu a solí. Přidáváme teplé mléko a mouku.

Těsto hněteme, dokud se neodlepuje od krajů mísy. Posypeme ho moukou, přikryjeme utěrkou a necháme minimálně 60 min kynout. Za stálého míchání přivedeme k varu mléko s mákem, cukrem a máslem, stáhneme teplotu a mícháme do zhoustnutí.

Odstavíme a necháme vychladnout. Máslem vytřeme pekáč. Těsto na pomoučněném vále rozválíme a rozkrájíme na čtverce.

2. Rozdělíme náplň a zabalíme do kuliček. Buchty vkládáme do pekáče a každou potřeme rozpuštěným máslem smíchaným s rumem tuzemákem. Zbytek másla odložíme.

Buchty pečeme dozlatova v troubě předehřáté na 180 °C, asi 45 min a průběžně potíráme. Po vystydnutí je sypejte cukrem.

reklama
reklama