Chutný, zdravý, dokonalý! Takový je nadýchaný kynutý závin plněný mákem.
Suroviny na 2 záviny
Na těsto - 550 g hladké mouky - 40 g rozpuštěného másla - 2 žloutky - 1 droždí - 1 lžíce krupicového cukru - 250 ml mléka - špetka soli - pečicí papír
Na náplň - 2 hrnky mletého máku - 300 ml mléka - 5 lžic cukru - hrst rozinek
Postup
1. Z droždí, cukru, lžíce mouky a lžíce mléka udělejte kvásek. Zbylé suroviny na těsto promíchejte a přidejte vzešlý kvásek. Zadělejte těsto a nechte 70 minut kynout.
2. Mák dejte do hrnce, přilijte mléko a svařte dohusta. Přimíchejte cukr a rozinky.
3. Z těsta vyválejte dva pláty, rozetřete na ně náplň a zaviňte. Přeneste na plech s pečicím papírem. Potřete máslem a nechte ještě 20 minut kynout. Pečte při 180º asi 40 minut.