Kynutý závin s mákem

Honí vás mlsná? Upečte si makový závin se švestkovými povidly. Ze stolu zmizí raz dva.

Suroviny

Na těsto - 250 g hladké mouky - 90 ml mléka - 15 g droždí - 40 g krupicového cukru - 30 g másla - 1 vejce - špetka soli - 1 vejce na potření - pečicí papír

Na náplň - 150 g mletého máku - 220 ml mléka - 50 g švestkových povidel - 1 lžička skořice - 50 g moučkového cukru

Postup

1. Ve vlažném mléce rozdrobte droždí. V mouce udělejte důlek, přidejte kvásek a zadělejte těsto, které nechte 30 minut kynout. Přidejte cukr, změklé máslo, vejce a sůl a uhněťte těsto, které nechte ještě 30 minut kynout.

2. Mléko přiveďte k varu a vmíchejte do něj mák. Vařte 10 minut na mírném plameni do zhoustnutí. Odstavte a vmíchejte povidla, skořici a cukr.

3. Těsto rozválejte na placku a potřete náplní. Stočte do závinu a nechte ještě 30 minut kynout.

4. Závin přeneste na plech vystlaný pečicím papírem, potřete ho rozšlehaným vajíčkem, a pečte při 160 °C asi 40 minut.

reklama
reklama