Můj kousek štěstí

Kypr, ostrov lásky a krásy

Země z antických bájí, divoká příroda, podmořské jeskyně, vyhlášené pláže a věčné slunce

Řecko-turecký ostrov ve Středozemním moři je vyhlášený nejhezčími plážemi v Evropě. Tady se zrodila z mořské pěny na jedné z nich bohyně lásky Afrodita.

Patří mezi nejbezpečnější místa na světě. Kypru se přezdívá Ostrov slunce, protože zde svítí více než 300 dní v roce. Déšť místní považují téměř za anomálii.

Ne nadarmo se právě zde podle legendy zrodila bohyně lásky Afrodita a lesy se proháněl nejkrásnější z bohů Apollón. Je to ale také ostrov koček! Procházejí se tu všude a tváří se, že jim všechno patří. Kočky na ostrov přivezla svatá Helena, když se zde přemnožili hadi. Kočky se ukázaly jako nejlepší způsob jejich vyhubení.

Afroditina skála

Určitě musíte navštívit Pétra tou Romioú, neboli Afroditinu skálu. Je to místo zasvěcené zamilovaným. Právě tady se zrodila Afrodita. Legenda říká, že je zapotřebí třikrát plavat kolem zdejších skalisek, abyste dosáhli věčného mládí, to ale raději nepokoušejte, najděte si bezpečnou pláž. Například Nissi. Nachází se kousek od letoviska Ayia Napa.

Je pokrytá bílým, jemným pískem a omývá ji průzračné moře. Úzký pruh bílého písku spojuje pláž s malým ostrůvkem v moři, což vytváří kouzelné panorama.

Nedaleko najdete další krásnou pláž – Makronissos, kterou tvoří tři zátoky. Tady vás potěší velmi mírné vlny, je to místo zvlášť vhodné pro malé děti. Klidná je také pláž Fig Tree Bay v letovisku Protaras.

Světová rarita

Hlavní město ostrova je Nikósie. Je rozdělené na dvě části. Středem prochází takzvaná Zelená linie, která odděluje Kyperskou republiku od Severokyperské turecké republiky.

Hraniční přechod najdete uprostřed nákupní třídy Lidra. Projděte se tudy, je to světová rarita, to jinde nezažijete! V hlavním městě stojí mohutné benátské opevnění, které chránilo ostrov před nájezdy Turků.

Kypr byl obecně významnou baštou Evropy, chránil její bezpečnost. Proto na ostrově najdeme velké množství křižáckých hradů. Kromě toho za vidění stojí také pěší zóna Laiki Geitona se spoustou taveren nebo Národním archeologickým muzeem.

Mořské jeskyně

Pokud zatoužíte po krásách přírody, vyrazte do nedalekého Národního parku Athalassa nebo na pohoří Troodos. Najdete tu nejen nádherný vodopád Kaledonia, ale také impozantní kláštery.

A co bývalé hlavní město Pafos? Láká především na Královské hrobky. Kypr je doslova posetý překrásnými kostely a kláštery a k příjemné atmosféře přispívají i přírodní scenérie.

Příroda na Kypru je vyhlášená. Nejvíce si ji užijete v rezervaci Cape Greco u letoviska Ayia Napa. Mohutné útesy, mořské jeskyně a průzračná voda, kdy vidíte až na dno – jinde lepší fotky nenaděláte.

Zkuste sem dorazit na východ slunce. Až uvidíte scenérii hrající všemi odstíny oranžové, nebudete ranního vstávání litovat. Skrz rezervaci Cape Greco vedou dobře značené turistické stezky, které nejsou náročné.

Země dvou tváří

Na ostrově najdete sice jen jeden stát – Kyperskou republiku, ve skutečnosti se ale území dělí na dvě části – na jižní řeckou a severní tureckou. Při cestě na jih Kypru vám stačí občanský průkaz, ovšem na sever potřebujete cestovní pas. S tím počítejte!

Pokud tedy toužíte ostrov procestovat celý a poznat obě části, což v průběhu dovolené samozřejmě můžete, počítejte s tím, že při překročení hranic směrem na sever budete předkládat pas.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden