Kysané zelí z Krkonoš

Opravdová specialita, která se hodí jako příloha k pečenému masu. Na její přípravě téměř nic není, a pokud budete dodržovat správný postup, kysané zelí vám v soudku může vydržet až dva roky. Ovšem pokud ho dříve nesníte.


Ingredience:


1 kg špičatého červeného zelí


15 g soli


1 velká cibule


kmín


křen 


bobkový list


Suroviny:


Omyté zelí nakrouhejte, přidejte nakrájenou cibuli, poté vše prosypejte solí a trochou kmínu. Důkladně promíchejte a pomačkejte, až zelí pustí dostatek šťávy.


Křen nastrouhejte najemno   a zamíchejte jej do zelí před plněním do soudku. Postup je následovný: první přijde vrstva zelí, poté nakrájená malá jablka společně s bobkovým listem. Zbytek soudku vyplňte opět zelím. Zelí bouřlivě kvasí týden v teple, ve studeném sklepě se kvašení zpomalí.

reklama
reklama

Komentáře