Můj kousek štěstí

Ladislav Smoljak - Jako obávaný fyzikář propadl kouzlu divadla

Můj kousek štěstí

Byl velkým milovníkem žen. A právě proto je v divadle nechtěl. Nedělalo by to prý dobrotu. Nosil podpatky, aby vypadal vyšší, a při jízdě na kole si rád zpíval árie.

Svým vzhledem připomínal Alberta Einsteina, toho si nelze nevšimnout. Žárovku sice nevymyslel, ale spoluvytvořil největšího českého fiktivního génia Járu Cimrmana. Smoljak pocházel z velmi skromných poměrů. Jeho tatínek se narodil v Podkarpatské Rusi.

Jako polovičního sirotka ho přes charitativní organizaci poslali do Čech, kde se ho měla ujmout  nějaká rodina. Tak se dostal ke krejčímu z Poříčí nad Sázavou.

Zde Smoljakův tatínek vychodil jen tři měšťanky, nikdy nečetl knihy a s psaním měl potíže. O to víc ale dbal na to, aby se jeho synovi Láďovi dostalo patřičného vzdělání.

Setkali se za katedrou

Smoljaka to táhlo k umění, proto si dal přihlášku na DAMU na divadelní režii. Pro nedostatek invence ho ale nepřijali. Rozhodl se proto vystudovat matematiku a fyziku na Vysoké škole pedagogické. Kdo by čekal, že se právě zde potká s těmi správnými divadelními nadšenci? Na této škole se potkal se

Zbývá vám 81% článku k dočtení. Nenechte si to ujít!
Přístup k celému článku získáte s PREMIUM předplatným.
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
Pokud vám stačí odemknout pouze tento článek, můžete tak učinit okamžitě zasláním jediné SMS. Zašlete SMS ve tvaru "ctu clanek" na číslo 903 33 20. Během chvilky obdržíte číselný kód, kterým článek odemknete.
Cena SMS odeslané na číslo 9033320 je 20 Kč vč. DPH. Službu technicky zajišťuje Airtoy a.s. Infolinka: 602 777 555, www.platmobilem.cz.

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden