Můj kousek štěstí

Lásce obětoval letité přátelství

Kapelník Štaidl a Mistr Gott byli kolegové a kamarádi, kteří prožívali společně mnohá dobrodružství, zejména pokud jde o večírky a ženy. Teď se ukázalo, že je rozdělily právě ony...

Odešel muzikant, skladatel a dlouholetý kapelník orchestru zlatého slavíka. Bez Ladislava Štaidla by Karel Gott (†80) možná nebyl tím stoprocentním Mistrem, jak jsme ho znali.

Odlišný přístup

Gott byl ale přece jen o fous větší profesionál, v jeho případě ženy nikdy nenarušily vztahy v kapele. Poté, co se mu narodila dcera Dominika (47), zaopatřil ji i její matku a dál se věnoval kariéře, kterou přísně odděloval od soukromí. Milenek a přítelkyň pak bylo víc, ale téměř vždy mimo hudební branži.

To Štaidl, vyjma své ženy Anny (74) vybíral v blízkém okolí, což atmosféře v kapele nedělalo dobře. Gott mu zazlíval vztah s členkou orchestru Jitkou Zelenkovou (70), s níž ženatý Štaidl chodil 11 let. Zpěvačka přiznává, že ten vztah ani pro ni nebyl zrovna darem z nebes.

„Pořád jsem se bála, abych mu nenarušila rodinný klid,“ vzpomíná. Žena, která věnovala skladateli svá nejlepší léta a nestihla mít děti, ale vzpomíná jen v dobrém. „Byla to krásná láska, jakou už nikdy nezažiju. Jako z filmu.“

Blázen do Ivety

Pak se ovšem Štaidl zbláznil do Ivety Bartošové. Její nevinný zjev ho dostal do kolen. A Gott zíral, že jeho dvorní skladatel náhle skládá jeden hit za druhým jen pro ni a pak dokonce sám opouští post kapelníka.

Když po revoluci, vyšlo najevo, že Ladislav Štaidl měl být, podle jeho slov bez jeho vědomí, vedený jako informátor státní bezpečnosti, celou mozaiku pokaženého přátelství to jen doplnilo.

Máslo na hlavě

Štaidl byl ke spolupráci jistě velmi rázně přizván, Gott byl pro totalitní stát velmi potřebný a komunisté museli o hvězdě číslo jedna vědět vše. Skladatel, jak vyplývá ze samotných hlášení estébáků, svou spolupráci dost „flákal“, a dokonce prý sám získával více cenných informací od policistů, než tomu bylo obráceně, ale možná i toto „máslo na hlavě“ bylo důvodem, že se po sametové revoluci stáhl z veřejného života a věnoval se podnikání.

Uměl vydělávat i jinak

To se koneckonců ukázalo být ještě lukrativnější než muzika, která beztak v té době neměla na růžích ustláno. Svou pílí vydělal obrovské jmění, stihl mít po rozchodu s Ivetou Bartošovou ještě nejméně dvě přítelkyně, ale s těmi už děti nezplodil.

Jeho syn Artur se stal úplným sirotkem. Otcovy peníze jsou mu velmi chabou náplastí na tu ztrátu. V genech má ovšem hudební talent a snad i podnikatelský. A vůli s nepřízní osudu bojovat.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden