Moje sladké tajemství

Léčivá síla mandal

Pomáhají nejen při životních změnách, stresu a úzkostných stavech…

Nemusíte být experti na spiritualitu, abyste rozuměli mandalám. Tyto nádherné magické kruhy energie promlouvají s každým srozumitelně.

Slovo mandala znamená posvátný kruh. Ten symbolizuje celistvost, úplnost, zdraví, spojení, harmonii a cyklus života. Každá mandala má svoje srdce, tedy střed nebo tzv. „semínko“, kterým se začíná celý výtvor podobně jako život.

Poté se dál rozrůstá. Je jedno, jestli mandalu vytváříte, vybarvujete nebo se na ni jen díváte. Jako byste potichu programovali svoji mysl, aby přijala podstatu celku, jednoty a harmonie. Vaše levá hemisféra se harmonizuje s pravou, vy se uvolňujete, jste pokojnější, hlouběji dýcháte, necháváte na sebe působit barvy a vzory a přijímáte jejich odkaz.

Co mandaly přináší

Pomáhají zpracovávat emoce, umožňují dostat se do kontaktu s vlastními pocity a přemýšlet nad nimi. Kruhový obrazec s harmonicky uspořádanými prvky je předlohou pro duši, která se během kreslení snaží zaujmout stejně harmonický tvar, a proto se zklidňuje.

Čas strávený se sebou ve vlastním rytmu je léčivý sám o sobě, a pokud si dovolíte ponořit se do tvoření, dostanete se do prožitku přítomnosti, čas plyne zdánlivě rychleji a tělo nabírá sílu a energii. Někdy pochopíte i význam symbolů a pocitů až po jejich zachycení na papír. Po vytvoření mandaly často přichází pocit seberealizace, sebeocenění a spokojenost se sebou.

3 způsoby, jak se léčit pomocí mandal


  1. Meditace s mandalami


Vyberte si mandalu, která na vás na první pohled zapůsobila. Zaměřte se na její střed a právě z tohoto bodu do ní pomyslně vstupujete. Tím může začít vaše cesta mandalou a jejím skrytým významem.

Pokud jste dostatečně soustředěná na centrum, postupně přesouvejte svou pozornost na jiné části mandaly. Nechte oči klouzat po vzorech, vnímejte barvy, své pocity a myšlenky, které vyplují na povrch. Pokud začnete ztrácet pozornost, znovu oči vědomě přiveďte k mandale tak, aby právě ona byla středobodem vaší pozornosti.

Čím se budete dostávat do mandaly hlouběji, tím víc relaxujte a uvolněně dýchejte. Objeví se nejen pocity radosti, ale mohou se vám zjevit i různé intuitivní odkazy, které vám pomohou najít odpověď na vaše otázky. Tuto meditaci provádějte denně patnáct až dvacet minut.


  1. Tvoření mandal


Vytvoření vlastní mandaly může být úžasná zkušenost. Vaše intuice vám našeptává, co byste při tvoření mohli využít. Může to být písek, vodové barvy, voskovky, pastelky, dokonce květy, listy či kamínky. Potom se zaměřte na to, jakou oblast života byste chtěli vyléčit nebo posilnit, tedy jaký má být záměr mandaly.

Až si tuto věc ujasníte, začněte ji tvořit zevnitř (od středu) směrem ven. Jinak na tvoření mandal neexistují žádná pravidla.

Poslouchejte svoje srdce a intuici, prociťte energetické propojení se svojí prací a stále se v myšlenkách soustřeďte na svůj prvotní záměr, tedy co má mandala léčit. Až ji dokončíte, pověste si ji na místo, kde ji budete mít neustále na očích.


  1. Vybarvování mandal


V knihkupectvích nebo na internetu najdete spoustu nádherných mandal na vybarvování. Při volbě barevného schématu se řiďte intuicí, ale můžete vycházet i z duchovního významu barev.

Před vybarvováním uklidněte svou mysl a ujasněte si záměr, kterého chcete dosáhnout, například posilnit sebevědomí, překonat strach, uvolnit napětí. Buďte otevřeni léčivému procesu. Při vybarvování neexistuje správné a nesprávné řešení. Mandala je vaše dílo a měla by se líbit především vám.

Vaše intuice vám našeptává, co byste při tvoření mohli využít.

Kde se vzaly

Mandaly nejsou žádná novinka. Znali je Indiáni, australští domorodci, objevují se v hinduismu i budhismu. Ve všech kulturách je tvoření mandal posvátným procesem, který může trvat i týdny. Všechny linie, vzory a znaky na mandalách jsou plné symboliky a fascinují i psychology.

Zaobíral se jimi například Carl Jung, který zkoumal jejich léčivý potenciál. Často jich využíval k léčbě svých pacientů a také je povzbuzoval, aby si vytvořili vlastní.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden