Můj čas na kafíčko

Léčivá síla obejmutí

Podle jedné americké studie potřebuje člověk k tomu, aby přežil, čtyři obejmutí denně. Ke šťastnému životu ale potřebuje obejmutí aspoň osm. Jak jste na tom vy?

Velká moc doteků

Když je máme, možná ani nevnímáme, jak jsou důležitá. Obyčejný dotek mezi dveřmi od někoho blízkého, pusa dětem, obejmutí od muže. Dotek je jednou z nejzákladnějších životních potřeb. Víte, že když se příjemně a jemně někoho dotknete, mění se také vaše fyziologie?

Klesá totiž hladina stresových hormonů, snižuje se napětí nervové soustavy, zlepšuje se stav imunitního systému a celková emocionální rovnováha. S dotekem je tíže života lehčí a každé obejmutí vydá za několik léčivých pilulek.

Objímejte se bez zábran a studu

Obyčejné obejmutí má obrovský vliv nejen na psychiku, ale i na celkové zdraví. Uvolňuje stres, zmírňuje úzkosti, poskytuje citovou podporu, posiluje sebevědomí. Je prokázáno, že má vliv i na vnímání bolesti nebo na snížení krevního tlaku. Je to zkrátka lék, který vás nic nestojí a je ho všude plno, jen se někdy málo používá.

Pokud člověk dlouhodobě žije sám, absence doteků se může projevit frustrací, splínem nebo smutkem. Ale ani to nemusí být tak, že žije sám. Mnoho párů vedle sebe žije několik let bez doteku. Udělejte první krok. Dotek dokáže vykouzlit úsměv, odstartovat změnu, kterou vidíte i cítíte.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden