Moje sladké tajemství

Léčivý zázrak z okenního parapetu

Že zima nepřeje bylinkám? To je jeden velký omyl. Vždyť jednu takovou máte nejspíš doma. Tato půvabná rostlina se jmenuje Aloe vera a osvědčila se například při léčbě kožních potíží.

Aloe vera není náročná na pěstování, stačí jí jen dostatek světla. Právě proto se jí bude nejvíce dařit na okně směřujícím na jih. Ačkoli patrně pochází z Arabského poloostrova, nyní ji najdete téměř na celé planetě.

Spolehlivá první pomoc

Jedná se totiž nejen o okrasnou, ale i hojivou a prokazatelně léčivou rostlinku. Gel obsažený v jejích  listech spolehlivě funguje jako první pomoc v případě drobnějších popálenin, ať už při vaření nebo při nadměrném opalování.

A nejen to, z aloe si můžete vyrobit hojivé krémy, pleťové masky a  mýdla. Rovněž se hodí k přípravě mastí na různé kožní problémy, k výrobě domácích balzámů na rty a opalovacích prostředků.

Má antibakteriální účinky

Co je vlastně na aloe tak léčivého? Tekutina, kterou obsahují listy aloe vera, je bohatá na vitaminy A, C, B12 a E. Také obsahuje kyselinu listovou, vápník, draslík, chrom a selen. Z jednoho listu aloe můžete získat i 2 polévkové lžíce hojivého gelu, který má antibakteriální, anestetické a regenerační účinky. Ten se vám bude hodit třeba k přípravě hojivé masti.

Hojivá mast z aloe

Pro její výrobu budete potřebovat 2/3 sklenice aloe vera štávy, kterou získáte tak, že list aloe zbavíte zelené slupky a zbylou dužninu rozmixujete, 1 sklenici domácího sádla nebo kokosového oleje a 4 lžičky medu.

Suroviny vložte do nádoby a ve vodní lázni rozehřejte. Pak nádobu odstavte, její obsah promíchejte a nechte vychladnout. Hotovou mast uchovávejte v lednici. Je vhodná o ošetření drobných kožních ranek, odřenin a popálenin.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden