Moje sladké tajemství

Legendami opředené hrady a zámky Česka

Již odnepaměti láká lidi objevování historie. Nejlépe dochované zápisy ze starých dob ukrývají pevnosti, zámky a hrady, které jsou na našem území četně udržovány. Pojďte obdivovat staré pověsti, které se zakládají na pravdě. Nabádají a inspirují k návštěvě úchvatných starodávných staveb.

Hrad Trosky (Liberecký kraj) - Baba, panna a hluboká díra do pekla

Symbol Českého ráje, zřícenina hradu Trosky, leží v Libereckém kraji. K hradu se váže několik pověstí, ta nejznámější hovoří o panně a babě, které se hádaly o vládu nad panstvím a podle nichž byly pojmenovány obě věže hradu.

Baba Markéta měla obsadit silnější věž, její vnučka Barbora se usídlila ve vyšší a štíhlejší věži. Z malých oken prý na sebe neustále pokřikovaly, až to jejich sloužící nevydrželi a z hradu utekli. Po nějaké době hádky utichly a sokyně z hradu zmizely neznámo kam.

Za deštivých a bouřlivých nocí můžete hádky zaslechnout i dnes. Také pod hradem se ukrývají tajemné síly. Při jeho stavbě se vytvořila hluboká skalní rozsedlina mezi dnešními věžemi a od té do doby se jí říká díra do pekla. Vylézaly z ní pekelné mocnosti, které bránily lidem se na kopci usadit.

Hrad Pernštejn (Jihomoravský kraj) - Až spadne strom, zřítí se také hrad!

Ve východní části Českomoravské vrchoviny u městysu Nedvědice stojí gotický hrad Pernštejn z poloviny 13. století. Říká se, že v době, kdy byly budovány základy hradu, putoval tímto krajem starý poutník. Byl udiven velkým ruchem kolem stavby a ptal se kolemjdoucích, proč se snaží vybudovat hrad na tvrdé skále.

Nevěřícně zakroutil hlavu a tvrdil, že jeho stará poutnická hůl obrazí dřív, než aby se toto dílo podařilo. Zabodl ji do skály a odešel. Podle pověsti prý skutečně zapustila hůl kořeny a brzy se zazelenala. Nad ní časem vznikl majestátní hrad. Když byl Pernštejn dokončen, pod jeho hradbami z hole vyrostl statný tis.

Vyprávění dál dokládá, že osud tohoto stromu je pevně spojen s osudem hradu. Když jednoho dne bouře ulomila část jeho větví, propadla se i klenba v hradní síni. Vyrazte prozkoumat záhady tohoto nádherného hradu na vlastní pěst, snad to přežijete.

Zámek Kravaře (Moravskoslezský kraj) - Ve zdech zámku jsou ukryty zlaté kachny

Nedaleko Opavy najdete romantický zámek Kravaře, který Rudolf II. věnoval polskému šlechtici a lékaři Michalu Sendivojovi. Ten mu předvedl nevídanou transmutaci kovů. Legenda praví, že Sendivoj, aby ukryl své bohatství, ulil ze zlata devět zlatých kachen a nechal je v zámku zazdít.

Pozdější majitelka zámku, hraběnka Fontaine, se pokusila poklad najít, ale objevila jen čtyři kachny, pět jich zůstává ukryto v zámeckých zdech. Dnes je historický zámek nově rekonstruován a z parku je golfové hřiště.

Hrad Loket (Karlovarský kraj) - Stačí jen jeden polibek?

Nad řekou Ohří v CHKO Slavkovský les se rozprostírá jeden z nejkrásnějších hradů Česka. Loket by měli navštívit všichni milenci. Pokud ruku v ruce vyšlapou 96 schodů na tamní věž a na vrcholku se třikrát políbí, vydrží jim společné štěstí až do smrti. Ale nejznámější pověra, která se váže k hradu Loket, hovoří o markraběti Vohburgském.

Ten prý nechával těla popravených nořit do vřídelní vody a obalené vřídelním kamenem je pro výstrahu rozvěšoval před hradem. Nelítostný markrabě také tvrdě vymáhal daně. Když se ale neumoudřil ani nad chudou ženou, která se sama starala o své děti, a chtěl po ní zaplatit dluh, zasáhla vyšší moc.

Ona žena vyřkla, že má kamenné srdce a nechť se celý v kámen promění. V tu chvíli markraběte zasáhl blesk a on se proměnil ve velký kámen. Podle jiné pověry na něj spadl z nebe 107 kg vážící meteorit, jehož maketa je na hradě vystavena.

Zámek Český Krumlov (Jihočeský kraj) - Na zámku straší opilá dáma v červeném

Státní hrad a zámek Český Krumlov je významná architektonická památka v Jihočeském kraji. Jedná se o rozsáhlý zámecký a hradní komplex, ke kterému se váže hned několik legend. Zajímavá je třeba ta o sklepích na nádvoří zámku. Uchovávalo se zde víno, které měl na starosti rožmberský sklepník.

Byl prý tak pilný, že ho ošetřoval i po své smrti. Svým nástupcům pak vždy dobře radil a pomáhal jim vyhledávat víno lahodné chuti a vůně. Kdo se mu nelíbil, tomu měl naopak vyvádět pěkně škodolibé kousky. Jiný mýtus vypráví o letohrádku Bellarie, který je součástí areálu. Při první slavnosti zde jednu dámu celý večer bolela hlava.

Poslechla radu a vypila plný pohár červeného vína. V mdlobách klesla na pohovku a už se neprobrala. Pokaždé, když se pak v letohrádku konala slavnost, objevila se nečekaně mezi hosty i tato neznámá dáma v červených rokokových šatech. Při návštěvě Českého Krumlova se dále doslechnete o vílách a trpaslících, kteří střeží ukrytý poklad.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden