Moje šťastná hvězda

Legendární herec dokázal diváky dojmout i rozesmát

Moje šťastná hvězda

Pro ostré slovo Jiří Sovák nešel daleko. Zásadně se nepřetvařoval, a když mu někdo neseděl, použil prý svou smrtící ironii. Že ale s každým nevyjde, mu nevadilo.

Byl to prý věčný potížista a cholerik. Přesto lidé Jiřího Sováka (†79) milovali a i dnes si s úsměvem na tváři rádi pouštějí jeho filmy. Byl totiž vždy zárukou kvality.

Báječný Jiří Sovák (†79) se poprvé objevil před kamerou už v roce 1947 v báječné komedii Nikdo nic neví a hned to bylo ve hvězdné společnosti. U prvních krůčků nadějného herce tehdy byli pánové Jaroslav Marvan  (†72)František Filipovský (†86).

Práce hostinského ho nelákala

Než k tomu ale došlo, musel pár krůčků ke svému snu přece jen ujít. Jiří se totiž narodil 27. prosince 1920 do rodiny váženého pražského hostinského v ulici Na bojišti. S bratrem a sestrou prožil prý kouzelné dětství, a tak nějak se očekávalo, že až dospěje, vydá se ve šlépějích svého otce.

Jenže mladíka, který se tehdy ještě jmenoval Jiří Schmitzer (71), více než rodinný hostinec lákala prkna, která znamenají svět. Vystudoval tedy pražskou konzervatoř, nechal se přejmenovat na Sováka,

Zbývá vám 86% článku k dočtení. Nenechte si to ujít!
Přístup k celému článku získáte s PREMIUM předplatným.
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
Pokud vám stačí odemknout pouze tento článek, můžete tak učinit okamžitě zasláním jediné SMS. Zašlete SMS ve tvaru "ctu clanek" na číslo 903 33 20. Během chvilky obdržíte číselný kód, kterým článek odemknete.
Cena SMS odeslané na číslo 9033320 je 20 Kč vč. DPH. Službu technicky zajišťuje Airtoy a.s. Infolinka: 602 777 555, www.platmobilem.cz.

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden