Můj čas na kafíčko

Legendárního herce Jana Přeučila nezlomily ani tragické osudy jeho nejbližších!

Můj čas na kafíčko

Když nevlastní dcera emigrovala na Západ, nesměla jeho žena na obrazovku!

Herec Jan Přeučil (83) patří už dlouhá léta k žijícím legendám. Několikrát v životě ale musel bojovat s krutými ranami osudu. Poprvé hned v dětství.    

Tatínek populárního herce František Přeučil (+88), byl nakladatelem a politikem. Jan tak vyrůstal v inspirativním, kulturním, láskyplném prostředí. Jenže po roce 1948 přišel velmi krutý zvrat.

S tátou se musel rozloučit ve třinácti!

Došlo k tomu postupně. Poté, co komunisté vyhráli volby, sledovala tajná policie dům, kde Přeučilovi bydleli. „Dvacet čtyři hodin se tam měnili a pořád se nám koukali do oken,“ vzpomínal herec v televizní zpovědi. Jednoho říjnového rána - velice brzy, v půl páté - zazvonil zvonek a do bytu vtrhlo pět mužů. Jan viděl, jak tatínek sedí na lavici v pyžamu s pouty na rukou. Vůbec netušil, co se děje. Než tatínka odvedli, dovolili mu, aby se s Janem rozloučil. „Sklonil se nade mnou, dal mi pusu a řekl: Honzo, jsi tady jediný chlap, musíš se tady teď o to postarat.“ František Přeučil se stal jedním z obžalovaných v politickém procesu, který sledovala celá republika a ve kterém byla odsouzena k smrti i Milada Horáková (+48). Janův tatínek si měl odpykat doživotní trest vězení. Dospívající chlapec si to plně odnášel i ve školním životě. Když mu kamarád přinesl noviny, kde byla otcova fotografie, pochopil plně bezvýchodnost té situace. Byl synem nepřítele národa. A mělo to vliv i na

Zbývá vám 78% článku k dočtení. Nenechte si to ujít!
Přístup k celému článku získáte s PREMIUM předplatným.
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
Pokud vám stačí odemknout pouze tento článek, můžete tak učinit okamžitě zasláním jediné SMS. Zašlete SMS ve tvaru "ctu clanek" na číslo 903 33 20. Během chvilky obdržíte číselný kód, kterým článek odemknete.
Cena SMS odeslané na číslo 9033320 je 20 Kč vč. DPH. Službu technicky zajišťuje Airtoy a.s. Infolinka: 602 777 555, www.platmobilem.cz.
Štítky:

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden