Moje šťastná hvězda

Lék na pálení a svědění očí

Podrážděné oči nebo také syndrom suchého oka. To vše může způsobit nepříjemné a mnohdy i bolestivé projevy, kterých se ale hned tak nezbavíme. Někdy jde jen o reakci na suchý vzduch v místnosti, jindy za to může třeba klimatizace a v některých případech nedostatek kyslíku, únava a vyčerpání. Naštěstí ale existují bylinky a jiná přírodní pomoc, která vám dokáže poskytnout úlevu. Co tedy dělat v případech, kdy vás pálí nebo svědí oči?

Odvar z chrpy a světlíku

Z těchto bylinek si můžete připravit odvar anebo rovnou kapky, kterými si budete oči vyplachovat.
Jak si ale odvar připravíte? Jednu čajovou lžičku světlíku lékařského anebo chrpy přelijte 250 ml vroucí vody a nechte deset až patnáct minut louhovat. Odvar následně přeceďte a nechce vychladnout do pokojové teploty.

Pak přidejte do nádobky s kapátkem a tekutinu si do oka nakapejte anebo si odvarem rovnou oči vypláchněte. Provádějte dvakrát denně, ráno a večer. Odvar může být používán i jako prevence proti podrážděným očím.

Bazalka jako vaše prevence

Horko a vítr našim očím také vůbec nesvědčí, proto si pořiďte kvalitní sluneční brýle a především na jaře, v létě a na podzim je noste, kdykoli jen trochu prosvítají sluneční paprsky nebo je vítr silněší než obvykle.Preventivně si ale doma vyrobte oční vodu z bazalky posvátné. Omyté listy na noc ponořte do destilované anebo převařené vody. Ráno sceďte a každý den používejte na umývání očí.

Matcha a řepík lékařský

Trápí vás často unavené oči? Večer už skoro nevidíte a musíte mhouřit oči? Mějte po ruce řepík lékařský anebo směs zeleného čaje matcha.Dvě čajové lžičky řepíku vylouhujte ve 2 dcl vroucí vody a po pěti minutách přeceďte. Výplach provádějte vždy, když vás pálí oči, nebo večer. Chladivý efekt pro oči vytvoříte i směsí matcha čaje smíchaného s destilovanou vodou v poměru 2 : 1.Čaj matcha má silné antioxidační účinky, tudíž ho můžete i pít a posílit si jím imunitu nebo detoxikovat tělo.

Které potraviny zlepšují zrak?

Že mrkev zlepšuje zrak? Samozřejmě. A borůvky taktéž. Zlepšují totiž imunitu a příznivě působí i proti infekcím. Stejně tak nám zrak pomáhají zlepšit kapusta, špenát a další listová zelenina. Obsahují totiž prospěšné látky jako lutein a zeaxantin. Do svého jídelníčku také zařaďte tresku, tuňáka a makrelu.

Pozor na alergie

Přesvědčte se, že doma nemáte rostliny obsahující pyly, na které jste alergičtí, nebo zdali náhodou nejste alergičtí na svého zvířecího mazlíčka. I toto totiž může být příčinou nepříjemného pálení a svědění.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden