Moje šťastná hvězda

Leona Machálková ve válce se syny Bořka Šípka

Prý je bezcitná

Tento rok se do života LEONY MACHÁLKOVÉ (49) zapsal černým písmem. Přišla o osudového muže, svého expartnera BOŘKA ŠÍPKA (†66), a navíc musela čelit útokům jeho syna. Po architektovi zbyl nejen milionový majetek, ale jeho dědicové budou mít příjmy z jeho pokračující práce. Bude něco z toho mít i Leona?

I když Machálková s Šípkem už dlouho netvořili pár, stále se objevovali ve společnosti. Byli přátelé a byla to právě Leona, která byla Šípkovi velkou oporou v jeho nemoci. Když na začátku tohoto roku podlehl rakovině slinivky, byla jednou z těch, kteří zařizovali jeho smutný odchod.

Falešné usmíření?

Šípek měl s předchozího vztahu s tanečnicí BAMBI dva syny, MILANA (31) a DALIBORA (29). Když se před několika lety seznámil s Machálkovou a poté s ní začal žít, nemohli jí jeho synové odpustit, že jim odvedla otce.

Zejména ke konci architektova života to ale vypadalo, že došlo k velkému usmíření. Nejen Leona s ARTUREM (13), který je jejím jediným dítětem a jehož otcem byl právě Šípek, se objevovali s nemocným architektem ve společnosti. V jejich společnosti byli viděni i Milan s Daliborem, který dokonce přijel ze zahraničí, a nic nenasvědčovalo tomu, že by rodina měla nějaké rozepře.

Nechápala, co se stalo

Dokonce, když se připravoval pohřeb, tak nic nenasvědčovalo tomu, že by potomci z předchozího architektova vztahu Machálkové něco vyčítali. Chodili na večeře a Leona byla ráda, jak se na všem krásně dohodli. Smuteční obřad proběhl v podobně klidném a smířeném duchu. Leona měla pocit, že je vše v pořádku. To se ale za pár týdnů změnilo. Milan totiž vyřkl něco, nad čím zůstával její rozum stát.

Poslední měsíce působili jako rodina.

Osudná hádka

Architektův syn v jednom rozhovoru řekl, že když jeho otec umíral, tak Leona v tu chvíli něco řešila s právníky na chodbě, a to dost hlasitě. Právě v tom okamžiku, za hlaholu dohadující se expartnerky měl Šípek z tohoto světa odejít. Nedůstojné chování, kdy chtěl Bořkův syn možná i naznačit, že Machálková mohla řešit už posmrtné záležitosti, ale šokovalo právě Leonu. „Byli to přátelé Bořka, kteří se s ním přišli rozloučit. Neměli ale spolu nic společného,“ vyjasnila Leona, že se oba právníci ani nemohli hádat.

Prosadil se na Hradě

Šípek byl světově uznávaným architektem. Když se VÁCLAV HAVEL (†75) ujal úřadu prezidenta, chtěl, aby byla místa, kde se vyskytuje, vyzdobena právě díly Šípka. Chtěl, aby si lidé spojovali Šípkovo umění s jeho vkusem. Hluboké přátelství trvalo až do Havlova odchodu. Když Havel před skoro pěti lety zemřel, zavolala jeho žena DAGMAR (63) právě Bořkovi, zda by mohl vyzdobit pietní místo v Pražské křižovatce. Šípek, ač byl v zahraničí, okamžitě přijel.

Košile za devět tisíc

Když za svým přítelem odešel i Šípek, Leona čekala, že vše bude probíhat ve stejně poklidném a přátelském duchu, jako tomu bylo i v posledních dnech Šípkova života. Pár dní po jeho smrti se ale objevila zpráva, že otec Machálkové se měl pohádat s Daliborem v restauraci v Novém Boru, kde měl Šípek své zázemí. Šlo snad o spory kvůli majetku? Ten je samozřejmě nemalý.
Šípek vydělával velké peníze, ovšem byl skromný, moc neutrácel. Ačkoli bylo pár záležitostí, na kterých nešetřil a které by do něj mnozí neřekli. Šípek měl pověst bonvivána, který chodí v ležérním a ne moc úhledném oblečení. Když mu to kdysi vytkl jeden moderátor v rádiu a poukázal na to, že košile, kterou má Šípek na sobě, není nic moc, architekt jen suše odvětil: „Tak ta stála devět tisíc.“

Na pohřbu byli bráchové semknutí.

Divadlo kvůli nemoci?

Spory v rodině naznačují, že ještě možná budeme svědky bouřlivého boje dědiců o majetek. Podle všech informací Bořek žádnou závěť nezanechal. A protože nebyli s Leonou sezdaní, nemá ona ze zákona na nic nárok. Momentálně je pouze zákonným zástupcem nezletilého Artura. Uvidíme, jestli majetek rodinné vztahy ještě více rozjitří. Šípek ale před smrtí vyřídil jednu důležitou věc. Založil svěřenecký fond, který by měl zajistit dědicům zisk z toho, z čeho bude profitovat Bořkovo dílo dál.

Měli by to být právě tři synové Bořka, kteří budou dostávat peníze jakožto vlastníci autorských práv. Šípek měl sice ještě sestru, ale ta se nároku na dědictví vzdala. Co ještě po architektovi zůstalo? Nemalá finanční částka. Když se Šípek léčil ve Španělsku, kde měl nechat dva miliony korun, a poté zjistil, že léčba bohužel už nezabírá, raději ji přerušil, aby zbylo na dědictví. Samozřejmě se nabízí otázka, jestli na Leonu opravdu něco nezbylo. „S ní budeme vše řešit už jen přes právníky,“ řekl Milan suše. Machálková si ale ze vztahu se Šípkem něco odnést mohla.

Zbude něco na Leonu?

Pokud pomineme to nejcennější, což je Artur, nabízí se rozsáhlý byt na pražském Strahově. Designově vytříbený mezonet může mít hodnotu přesahující 20 milionů korun! Ten před 10 lety pořizoval nejspíš Šípek, protože přece jenom Leona by si jej z platu zpěvačky dovolit nejspíš nemohla. Když se ale s Šípkem rozcházeli, v bytě zůstala ona. „Celý Strahov je Leony a Artura, a jsem tomu rád,“ naznačil Šípek, že nemovitost na svoji lásku nejspíš přepsal. Méně by byl ale nadšený nejspíš z toho, co se teď odehrává mezi Leonou a jeho syny. „Otec by se tomu smál,“ řekl Dalibor, Leona jeho slova ale moc nekvituje. „Měl velký smysl pro humor, ale tohle by ho spíš mrzelo,“ řekla Leona.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
Štítky:

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden