Můj kousek štěstí

Lesní jahoda je léčivější než zahradní

Drobné červené plody nacházíme v létě v lese a na pasekách. Jíst by je měli všichni, hlavně však diabetici. Také však listy a kořeny jahodníku mají léčivé účinky. Plody sbíráme dopoledne nebo podvečer, kdy mají nejvíce aroma.

Konzumujeme je nejlépe čerstvé, ale můžeme je i konzervovat v podobě kompotů, marmelád a sirupů. Listy i s řapíkem, případně i květ, sbíráme v době květu tak, abychom nepoškodili celou rostlinu. Sušíme je na větraném místě chráněném před přímými slunečními paprsky. Jahodník obsahuje vitamíny B, vitamín C, karoten, silice, fruktózu a glukózu, třísloviny, pektiny, kyseliny citronovou a jablečnou, z minerálů fosfor, železo, měď, chrom a mangan.

Posiluje sebevědomí

Lesní jahody a listy jahodníku patří k nejvýznamnějším antioxidantům. Mají protizánětlivý a antibakteriální účinek, v organismu regulují výměnu solí, podporují růst buněk, odvodňují, posilují kosti, vlasy, kůži a celý imunitní systém. Dále mají příznivý vliv na krvetvorbu, správné fungování metabolismu a tvorbu hormonu štítné žlázy, zvyšují libido. Jahody podáváme při onemocnění cukrovkou, dobré jsou na překyselení žaludku, zlepšují funkci jater a žlučníku. Využití v kosmetice Pleťová maska z jahodové dřeně zmírňuje tvorbu vrásek, zpevňuje pleť, odvar z listů odstraňuje zápach z úst, odvar z listů i z kořenů zlepšuje kvalitu vlasů a plody i čaj jsou účinné při redukční dietě.

Jak připravíte správně čaj?

Zalijeme 1 čajovou lžičku sušených listů šálkem vroucí vody a 15 minut louhujeme. Můžeme osladit medem, ochutit citronem. Kloktadlo vyrobíme tak, že do 250 ml vroucí vody vhodíme 2 polévkové lžíce sušeného jahodníku, vaříme 10 minut a vlažným odvarem vyplachujeme ústa při zápachu, nebo kloktáme při bolestech v krku.

.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden