Moje sladké tajemství

Letní dort s ovocem

K létu patří hlavně čerstvé ovoce. Tak vyzkoušejte náš letní dort plný těchto šťavnatých plodů a budete mile překvapeni!

Suroviny:

Na piškotový korpus:

  • 3 vajíčka

  • 150 g cukru krupice

  • 1 lžička vanilkového extraktu

  • 100 g polohrubé mouky

  • 70 g kukuřičného škrobu


Na citronový sirup:

  • šťáva z 1 menšího citronu

  • 50 g cukru krupice


Na krém:

  • 250 g másla

  • 100 g cukru moučka

  • 1 sáček pudinku

  • 500 ml mléka


Krok za krokem:

1.Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Rozevírací formu vymažeme olejem nebo máslem a vysypeme hrubou moukou. Z bílků a špetky cukru vyšleháme tuhý sníh. Šleháme dál a přitom přisypáváme postupně po lžících všechen cukr.

Poté ještě pár minut šleháme, až sníh zhoustne a začne se lesknout. Do sněhu jeden po druhém zašleháme při nejnižší rychlosti žloutky a vanilkový extrakt. Mouku smícháme se škrobem a opět při nejnižší rychlosti vpracujeme do našlehaného základu.

Těsto nalijeme do formy, zarovnáme a přeneseme do trouby. Pečeme 25 minut. Následně vyndáme korpus z trouby a necháme tři minuty odpočinout. Sundáme formu a necháme dvě hodiny vychladnout.

2. Dál uvaříme podle návodu na obalu pudink z 500 ml mléka, ale nesladíme ho. Vhodíme do něj lžíci másla a mícháme, dokud se nerozpustí. Poté pudink překryjeme potravinářskou fólií, která zabrání tvorbě škraloupu, a necháme zcela vychladnout na pokojovou teplotu.

3. Vychladlý korpus v jedné třetině a ve dvou třetinách výšky rozkrojíme pilkovým nožem.

4. Zbytek másla (lžíci už jste odebrali do pudinku) rozkrájíme na kostky, přidáme cukr a v robotu necháme zpracovat míchacím nástavcem, až změkne. Vytrváme v míchání dalších 5–10 minut, dokud máslo nenabude na objemu.

Pak jemně přidáváme zchladlý pudink. Krém bude dobrý a lehký už při přidání zhruba 2/3 pudinku. Pokud máme trpělivost a budeme zapracovávat i zbytek pudinku, vznikne mimořádně nadýchaný krém.

5. Spodní díl dortu natřeme víc než třetinou máslového krému, přiklopíme prostřední díl, naneseme další víc než třetinu krému a přiklopíme poslední částí dortu.

6. Na horní část rozetřeme zbytek krému. Nyní dort kolem dokola pečlivě obtáhneme stěrkou nebo špachtlí a zarovnáme krém, který vyčnívá mezi patry. Nic víc a nic míň.

7. Ideální je, když v této fázi necháme dort ztuhnout do druhého dne. Máslový krém je tak jemný a poddajný, že mu prospěje, když trochu zpevní. Potom povrch dortu ozdobíme květinami, ovocem, ořechy, čokoládou, sněhovými pusinkami, makronkami – jak je libo.

Jak na to, aby se dort povedl

Jak ho ozdobit?

Pro začátek rozhodně stačí, když na dort dáte trochu čerstvého ovoce a trochu květů. Tím spolehlivě zapůsobíme. Malou hrst téhož můžeme přidat i na dortový podnos hned vedle dortu.

Můžeme i dort ozdobit několika bílkovými pusinkami. Krém, který z dortu mezi jednotlivými vrstvami trochu přečnívá, rozetřeme po boční straně, avšak nebude to stačit, aby ji zakryl celou. Dortu tak zůstane přiznaná struktura, ale přesto bude vlastně hladký.

Jak ho rozkrojit?

Korpus necháme po upečení asi 3 minuty odpočinout, teprve potom ho vyndáme z formy. Poté ještě necháme korpus ještě minimálně dvě hodiny řádně vychladnout. Potom ho teprve můžeme krájet.

Vhodný je pilkový nůž, snažíme se udržet řez rovný. Pokud si nevěříme, naznačíme si nožem, kde má vést řez, potom dort omotáme nití tak, aby vklouzla do tohoto naznačeného zářezu, a střídavě taháme za oba konce nitě a postupně smyčku utahujeme.

Jak ho upéct?

V široké formě o průměru kolem 26–28 cm bude stačit 25 minut pečení, v úzké formě mající jen 16–18 cm v průměru klidně i 40 minut. Propečení poznáme nejen podle zlatavé barvy na povrchu, ale hlavně jemným dotykem.

Prst se nesmí snadno probořit. Navíc když jemně zatřeseme formou, neuvidíme žádné chvění à la želatina. Pokud nám korpus rychle zlátne, ale víme, že se ještě nepropekl uvnitř, hned snížíme teplotu na 150 stupňů a dopečme ho raději pomaleji.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden