Letní jemná vánočka

Patří mezi nejčastěji připravované moučníky v průběhu roku.

Ingredience: 1 kg hladké mouky, 125 g másla, 100 g domácího sádla, 50 g droždí, 350 ml mléka, 175 g krupicového cukru, 2 velké nebo 3 malé žloutky, kůra z ½ citronu, 100 g rozinek, 50 g kandované citrusové kůry, 100 g loupaných mandlí, 1 vejce, rum, sůl, moučkový cukr na posyp

Postup: Do mouky nakrájíme máslo se sádlem a přilijeme kvásek a žloutky prošlehané ve zbytku mléka.Přidáme cukr, půl lžičky soli a citronovou kůru. Zapracujeme rozinky, kandovanou citrusovou kůru a mandle. Těsto necháme vykynout v teple, což trvá asi tak 3 hodiny. Poté ho rozdělíme na 9 dílů a upleteme vánočku. Než ji dáme péct, potřeme ji vejcem, pečeme při 220 °C 5 minut. Pak teplotu snížíme na 160 °C a pečeme ji ještě hodinu.

reklama

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden

reklama